Alexandr Slusari: Noul Parlament al R. Moldova nu a curăţat şi eficientizat rapid organele de reglementare şi control

Alexandr Slusari, deputat în Parlamentul R. Moldova
Alexandr Slusari, deputat în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Deputaţii de la Chişinău au aprobat vineri, 24 decembrie, hotărârea privind încheierea sesiunii a doua ordinare din acest an.

Cu ocazia ultimei şedinţe a Parlamentului din sesiunea toamna-iarnă 2021, fostul deputat Alexandr Slusari, vicepreşedinte al Platformei DA scrie pe pagina sa de socializare că noul Legislativ, în loc de curăţarea şi eficientizarea rapidă, ar lăsa organele de reglementare şi control „în haos sau cu oamenii lui Plahotniuc în frunte”.

Acesta aminteşte că nu este îndeplinită promisiunea deputatului PAS Dumitru Alaiba că până la finele anului va funcţiona un nou organ de reglementare, creat în urma comasării ANRE şi Consiliului Concurenţei, care din 11 august a rămas fără conducere cu aproape toţi oamenii, numiţi acolo de Plahotniuc, „care încearcă acum de dragul salariilor de 80 mii lunar să se reprofileze în oameni buni şi merg după indicaţii la Andrei Spînu”.

„Peste câteva luni, când a devenit clară absurditatea şi inoportunitatea acestei "reforme", preşedintele Parlamentului vine cu promisiunea că până la sfârşitul anului 2021 va fi numit un nou şef la Consiliul Concurenţei”, notează fostul deputat, atenţionând că în continuare Consiliul Concurenţei este decapitat şi nefuncţional, „spre marea bucurie a băieţilor şmecheri, care se joacă cu preţurile cum vor”.

Totodată, Alexandr Slusari subliniază că la Curtea de Conturi nu este nicio schimbare. „Lupu şi Chetraru (unu din autorii amendamentului privind facilitatea Laundromatului) activează bine merci în această instituţie de importanţă majoră şi primesc salarii grase.”

În opinia vicepreşedintelui Platformei DA, Legislativul foarte corect în septembrie a demis toată conducerea Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară (CNPF). Dar la moment din 5 membri ai Consiliului abia doi au fost numiţi şi minimum 6 luni va exista blocaj la CNPF, iar toate societăţile pe acţiuni ar trebui să aştepte cel puţin până în februarie numirea altor membri ai Consiliului, pentru a efectua emisii de acţiuni.

„Centrul Naţional Anticorupţie nici nu a fost lichidat şi nici nu a fost desemnat alt director acolo. Stimaţi deputaţi şi, în special Dumitru Alaiba, preşedintele comisiei pentru economie, finanţe şi buget, vă place bilanţul de activitate? Cum se leagă acest lucru cu promisiunile electorale privind curăţarea imediată a sistemului putred, moştenit de la regimul oligarhic?”, întreabă retoric Alexandr Slusari.

Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.