Platforma DA cere guvernării măsuri urgente de redresare a pieţei produselor petroliere şi combaterea acordurilor de cartel

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)

Platforma Demnitate şi Adevăr consideră inadmisibilă situaţia actuală pe piaţa produselor petroliere, arătându-se în acelaşi timp îngrijorată de lipsa unei reacţii adecvate din partea guvernării de la Chişinău. În acest sens, membrii Platformei DA au ţinut să precizeze că, doar într-o lună, „am asistat la creşterea vertiginoasă a preţurilor la benzină şi motorină, care au trecut peste 2 lei per litru”.

Această scumpire bruscă a afectat foarte puternic veniturile cetăţenilor şi economia în ansamblul ei, în special, agricultorii şi transportatorii, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA Alexandr Slusari în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest context, Platforma DA atrage atenţia că după ultimele modificări la legea produselor petroliere, companiile mari din domeniu majorează zilnic, în mod sincronic, preţurile la combustibil, indiferent de perioada importării partidelor de carburanţi şi nimeni nu verifică acest lucru. Astfel, în fiecare zi se produc înţelegeri tenebre de cartel. Slusari a mai specificat că benzinăriile mici nu participă la asemenea înţelegeri de cartel, ele având şi preţuri mai mici, comparativ cu operatorii mari.

Potrivit Platformei DA, este alarmant faptul că abuzurile demonstrative pe piaţa produselor petroliere se întâmplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenţei decapitat începând cu 11 august, recent, şi al unei ANRE (Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică) care activează în formula înţelegerii obscure dintre Plahotniuc, Leancă şi Ghimpu, şi care au devenit dispeceri de preţ în cadrul înţelegerilor petroliştilor principali.

Guvernarea a anunţat comasarea celor două instituţii, ANRE şi Consiliul Concurenţei, ceea ce, potrivit Platformei DA, este o mare greşeală, fapt ce va duce la paralizarea activităţii ambelor entităţi pentru o perioadă îndelungată şi va permite companiilor mari să facă mai multe abuzuri fără să fie sancţionate.

În consecinţă, atmosfera din societate devine tot mai tensionată şi ne putem aştepta la proteste din partea fermierilor şi transportatorilor, au mai punctat membrii platformei.

Draft-ul raportului privind acordurile de cartel ale petroliştilor în perioada 2019-2021 se află pe linie moartă, a amintit Alexandr Slusari. Consiliul Concurenţei care nici până acum nu a demonstrat mare dorinţă de a lucra, în genere nu funcţionează, iar monopoliştii le mulţumesc guvernării pentru asemenea reforme.

În acest context, Platforma DA cere Parlamentului şi Guvernului să întreprindă de urgenţă, următoarele măsuri de redresare a situaţiei:

  • Asigurarea promptă a funcţionalităţii Consiliului Concurenţei prin desemnarea unei conduceri profesioniste şi integre în fruntea instituţiei, care să acţioneze imediat în privinţa combaterii acordurilor de cartel şi a sancţionării dure a participanţilor.
  • Demiterea conducerii ANRE şi desemnarea altei componenţe în baza meritocraţiei, neafilierii politice şi integrităţii.
  • Alocarea compensaţiilor pentru agricultorii mici şi mijlocii, precum şi pentru companiile de transportare a pasagerilor pe cursele regulate în formă de restituire a accizelor.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe