Alertă despre posibile deficienţe de securitate în jucării: ar permite terţilor să comunice cu copiii [video]

Robotul i-Que (Print screen YouTube)
Mioara Stoica
17.11.2017

Organizaţia consumatorilor din Marea Britanie Which? a atenţionat marţi, 14 noiembrie a.c., de posibile deficienţe de securitate în jucăriile conectate la Internet. Acestea ar permite terţilor să utilizeze conexiunile Wi-Fi Bluetooht pentru a comunica cu copiii atunci când aceştia se joacă cu "tableta" sau cu "smartphone-ul".

Împreună cu alte organizaţii ale consumatorilor şi experţi în securitate, Which? a realizat un studiu care relevă vulnerabilităţile mai multor jucării conectate la Internet prezente pe piaţă. Aceste jucării sunt: Furby Connect, jucăriile din pluş Cloudpets şi Toy-Fi Teddy, precum şi robotul i-Que etc.

Pentru a atrage atenţia asupra conexiunilor care pot pune în pericol siguranţa copilului, Which? a lansat un clip video în care a utilizat robotul i-Que. În acest clip video, un om reuşeşte să comunice cu copilul prin intermediul robotului, conectându-se pur şi simplu cu "smartphone-ul" său la reţeaua Bluetooth a jucăriei.

Într-o declaraţie publică lansată pe site-ul său, Which? a avertizat cât este de uşor să te conectezi cu aceste jucării şi, totodată, să vorbeşti direct copiilor. "Nu vorbim de hackeri profesionişti, este uşor să facă acest lucru aproape orice persoană", atenţionează organizaţia.

Which? a cerut, în declaraţia sa, producătorilor de jucării să îmbunătăţească siguranţa acestor dispozitive înainte de a le lansa pe piaţă.

Răspunsul producătorilor de jucării

Directorul de Produse şi Servicii al Hogar de la Which, Alex Neill, a declarat că „Nimeni nu ar lăsa un copil mic cu un "smartphone" fără să-l supravegheze“, adăugând că "părinţii trebuie să aibă grijă, în aceeaşi măsură, atunci când dau copilului o jucărie cu care se pot conecta“.

Neill a afirmat că, dacă nu este garantată siguranţa copiilor când folosesc aceste jucării, atunci "produsele nu ar trebui puse în vânzare".

Expertul în securitate cibernetică Alan Woodward împărtăşeşte o opinie similară cu cea a lui Neill. Vorbind la BBC, Woodward a susţinut că jucăriile inteligente vulnerabile nu ar trebui să fie puse în vânzare "din cauza numeroaselor exemple din ultimii trei ani, care au pus în pericol copiii“.

Pe de altă parte, compania de jucării Hasbro, creatoarea lui Furby Connect, a declarat pentru Which? că acordă mare importanţă cercetărilor care au ca obiect jucăriile. Cu toate acestea, Hasbro a indicat faptul că vulnerabilităţile expuse pot fi exploatate numai de o persoană "care este foarte aproape de jucărie şi care are cunoştinţele tehnice necesare să conceapă firmware-ul". "Nici jucăria Furby Connect, nici aplicaţia mobilă nu colectează informaţii despre utilizatori", au adăugat aceştia.

Vivid Toys, distribuitorul robotului i-Que, a răspuns organizaţiei consumatorilor Which? într-un mod similar, menţionând că plângerile sunt luate "foarte în serios“, dar au declarat "că nu au fost raportate utilizări nocive ale robotului i-Que“ şi că jucăria se conformează standardelor britanice şi europene.

Celelalte companii de jucării menţionate de organizaţia de consumatori încă nu au făcut comantarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor