Alertă de la BNR: Numărul restanţierilor la bănci a crescut cu 33%
În 2020, primul an de pandemie, Banca Naţională a României număra sub 160.000 de români cu restanţe de peste 30 de zile la bănci, plus alţi 20.100 de restanţieri la IFN-uri. Sumele restante erau de circa 18 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro). La finele lui 2024, numărul restanţierilor crescuse la 240.000 de persoane, sumele datorate şi nerambursate fiind tot de aproximativ 18 miliarde de lei, scrie HotNews.
BNR a comunicat vineri, 10 ianuarie, buletinul lunar, care include şi cifre care se referă la întârzieri la plata creditelor. 3,6 miliarde de euro sunt restanţe pe care cei împrumutaţi le au la bănci şi la IFN-uri. Sumele se împart astfel:
- 1 miliard de euro sunt datorii la credite în euro.
- 1 miliard de euro sunt datorii la împrumuturi făcute în lei.
- 0,6 miliarde de euro era suma formată din credit în dolari americani sau în alte valute, mai arată datele BNR.
Cele mai multe restanţe erau din categoria „peste 90 de zile de întârziere” sau ajunse deja la „recuperatorii” de datorii.
Restanţele mai mari de 30 de zile înregistrate de persoanele fizice sunt raportate de Biroul de Credit pe baza datelor furnizate de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare nebancare participante la Sistemul Biroului de Credit. În cadrul acestor raportări, suma restantă înregistrată de Biroul de Credit reprezintă valoarea datoriei restante (principal, dobândă şi dobândă penalizatoare) aferente creditului respectiv, exprimată în valuta creditului, a transmis Banca Naţională.
„Pandemia a înrăutăţit mult lucrurile. Au fost oameni care luaseră credit înainte de pandemie iar apoi şi-au pierdut locul de muncă şi au început să gâfâie la rambursarea împrumuturilor”, a explicat pentru HotNews un oficial din Banca Centrală, sub condiţia confidenţialităţii numelui.
Articolul integral poate fi citit aici.