Alexei Navalnîi a intrat în greva foamei din cauza tratamentului medical inadecvat

Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi, aflat în detenţie în Rusia, a anunţat miercuri că intră în greva foamei, acuzând lipsa de acces la servicii de sănătate şi „tortura” prin privarea de somn.

„Declar greva foamei pentru a cere aplicarea legii şi pentru a obţine permisiunea de a fi consultat de un medic”, a scris Alexei Navalnîi într-un mesaj postat pe contul său de Instagram, potrivit Agenţiei France Presse.

Alexei Navalnîi continuă să acuze dureri de spate şi la picioare.

Citiți și Ministrul de Externe rus declară relaţiile dintre Moscova şi UE moarte

Săptămâna trecută, Alexei Navalnîi a acuzat că este privat de somn în penitenciarul unde a fost mutat de curând şi a depus o plângere la Serviciul penitenciarelor din Rusia pentru „acte de tortură”, în timp ce avocatul lui a afirmat că disidentul rus are „dureri puternice”.

„Din punctul meu de vedere, starea sa de sănătate este problematică, toată lumea se teme pentru starea de sănătate şi pentru viaţa lui”, a declarat Olga Mihailova, avocata cunoscutului lider al opoziţiei ruse, precizând că Alexei Navalnîi are „dureri puternice” de spate şi la piciorul drept.

Serviciul penitenciarelor a răspuns afirmând că Navalnîi, aflat în penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova, are o stare „stabilă şi satisfăcătoare”.

Citiți și Rusia reţine aproximativ 200 de persoane la un forum în Moscova. Personalităţi marcante ale opoziţiei, luate cu duba [video]

Navalnîi a fost arestat imediat cum a pus piciorul în Rusia, revenind după mai multe luni de şedere în Germania, unde a fost îngrijit pentru otrăvirea pe care a suferit-o în luna august când se afla în Rusia. Atât echipa sa, cât şi medicii germani care l-au tratat, au afirmat că opozantul a fost otrăvit cu noviciok, o substanţă neurotoxică de grad militar, implicând autorităţile ruse, care neagă însă orice amestec.

Germania, prin cancelarul Angela Merkel şi ministrul de Externe, Heiko Maas, a cerut Rusiei o anchetă independentă asupra incidentului, Moscova negând implicarea şi cerând dovezi că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu noviciok. Conflictul a generat tensiuni majore într cele două ţări, ducând la impunerea de sancţiuni punctuale reciproce.

Citiți și Moscova crede în supraveghere: adoptă modelul chinez, val de instalări de camere video de recunoaştere facială

Navalnîi a primit o pedeapsă cu închisoarea pentru nerespectarea controlului judiciar într-o condamnare cu suspendare primită cu câţiva ani în urmă.

Numeroşi analişti sunt de părere că procesele împotriva lui Alexei Navalnîi şi a multor membri ai echipei sale fac parte dintr-o amplă persecuţie politică desfăşurată de Kremlin.

Citiți și Amnesty International îi retrage calificativul de "prizonier de conştiinţă" lui Alexei Navalnîi

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe