Moscova crede în supraveghere: adoptă modelul chinez, val de instalări de camere video de recunoaştere facială

(Captură Foto)

Primăria Moscovei are un buget de cheltuieli de 10 milioane de euro pentru a achiziţiona noi camere video de monitorizare şi recunoaştere facială, potrivit AFP.

Primăria Moscovei pare să adopte modelul chinez de supraveghere hi-tech, având 100 de mii de camere (conform datelor oficiale) la o populaţie de 12 milioane de locuitori. Reţeaua de monitorizare video este conectată la servere care rulează programe de recunoaştere facială având la bază algoritmi de inteligenţă artificială.

Potrivit AFP, Moscova doreşte acum să achiziţioneze 316 ecrane echipate cu camere video pentru recunoaştere facială, care urmează să fie instalate în 85 de staţii de metrou. Camerele vor fi dotate cu focalizare automată şi vor putea identifica feţele oamenilor. Inedit este că acestea, conform cerinţelor licitaţiei, vor trebui să poată detecta „mişcări rapide” şi „vagabondajul”.

Publicaţia Kommersant, care a descoperit primul documentele licitaţiei, citează un oficial al primăriei care a asigurat publilcul că aceste camere nu vor fi folosite pentru „recunoaşterea chipurilor sau căutarea unor persoane anume”.

La începutul lunii februarie, Rusia a introdus un proiect legislativ care permite structurilor de forţă să aibă acces în mod oficial la datele de localizare ale telefoanelor smart.

Anul trecut, o activistă din opoziţie a dat în judecată primăria Moscovei, denunţând un sistem de supraveghere ilegală care, după spusele ei, ar fi fost menit să identifice opozanţii. Plângerea sa a fost însă respinsă de tribunal.

În februarie, un responsabil al forţelor de ordine, citat sub rezerva anonimatului de agenţia oficială TASS, a afirmat că aceste camere de recunoaştere facială au permis identificarea şi reţinerea "preventivă" a susţinătorilor opozantului încarcerat Alexei Navalnîi înainte de protestele desfăşurate pentru eliberarea sa.

Arestarea şi mai apoi condamnarea lui Navalnîi a generat valuri de proteste masive în toată Rusia, soldate cu peste 10 mii de arestaţi, acuzaţi de participarea la proteste neautorizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe