Rusia reţine aproximativ 200 de persoane la un forum în Moscova. Personalităţi marcante ale opoziţiei, luate cu duba [video]

Kremlinul apasă pedala mai departe
Fotografii luate de cei arestaţi din interiorul dubelor poliţiei ruse, 13 martie 2021, Moscova
Fotografii luate de cei arestaţi din interiorul dubelor poliţiei ruse, 13 martie 2021, Moscova (Twitter)

Poliţia rusă a arestat în jur de 200 de persoane, inclusiv câteva personalităţi proeminente ale opoziţiei, la o întâlnire a politicienilor independenţi şi de opoziţie din Moscova, sâmbătă, a declarat Ministerul de Interne.

Evoluţia are loc pe fondul reprimării, de către autorităţi, a opozanţilor Kremlinului, în urma arestării şi condamnării politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, imediat după întoarcerea sa în Rusia, în ianuarie.

Citiți și Vladimir Putin cere FSB-ului să lupte împotriva "forţelor străine" care destabilizează Rusia

Forumul de la Moscova, programat sâmbătă şi duminică, a fost o întâlnire a deputaţilor locali din toată ţara, a declarat pentru Echo Moskvî Andrei Pivovarov, organizatorul evenimentului şi directorul executiv al Open Russia, un grup cu sediul în Marea Britanie fondat de fostul magnat şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski.

Imediat după ce a început forumul, poliţia a intrat în clădire şi a început să aresteze participanţii, ducându-i la dubele de poliţie care aşteptau afară, potrivit unor clipuri devenite virale pe internet.

Ministerul de Interne al Rusiei a declarat că în jur de 200 de persoane au fost reţinute şi că este în curs o anchetă.

Citiți și Amnesty International îi retrage calificativul de "prizonier de conştiinţă" lui Alexei Navalnîi

Poliţia a declarat că cei reţinuţi nu respectă măsurile adecvate anti-coronavirus, chiar dacă filmările arătau că cei mai mulţi dintre ei purtau măşti. Oficiali ai poliţiei au mai declarat că unii dintre participanţii la forum au legături cu o „organizaţie nedorită”.

"O parte semnificativă a participanţilor nu avea echipament de protecţie personală", a afirmat poliţia. „Membrii unei organizaţii ale cărei activităţi sunt considerate nedorite pe teritoriul Rusiei au fost printre participanţi.”

Citiți și Rusia respinge o hotărâre CEDO care îi cere să-l elibereze pe Navalnîi

OVD-Info, care monitorizează reţinerea protestatarilor şi activiştilor politici, a numărat peste 170 de persoane arestate.

„Finalul scurtului forum a fost extrem de simbolic: deputaţii în dube şi poliţişti mascaţi răsucind braţele oamenilor”, a scris pe Facebook unul dintre cei arestaţi, politicianul de opoziţie Ilia Yaşin.

„Dar nimeni nu ne-a promis libertate pe un platou de argint. Rusia va fi în continuare liberă”.

Citiți și Lamentările lui Lavrov: Uniunea Europeană ar fi de vină pentru ruptura relaţiilor cu Rusia

Vladimir Kara-Murza, vicepreşedinte al Free Russia Foundation, o organizaţie non-profit din Washington, a transmis imagini din interiorul unei dube de poliţie după ce a fost reţinut.

TV Rain a declarat că Evgheni Roizman, fostul primar al Ekaterinburgului şi Iulia Galiamina, consilier municipal din Moscova, au fost de asemenea reţinuţi.

Citiți și Cu Borell la uşă, Rusia expulzează diplomaţi din Suedia, Polonia şi Germania

Open Rusia este unul dintre cele peste 30 de grupuri pe care Moscova le-a declarat indezirabile şi le-a interzis, conform unei legi adoptate în 2015.