Ministrul de Externe rus declară relaţiile dintre Moscova şi UE moarte
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat marţi că nu mai există relaţii între ţara sa şi Uniunea Europeană, acuzând Bruxelles-ul de „distrugerea mecanismelor construite de-a lungul anilor”, transmite Zerohedge.com
„Nu există relaţii cu Uniunea Europeană ca organizaţie. Întreaga infrastructură a acestor relaţii a fost distrusă de deciziile unilaterale ale Bruxelles-ului”, a afirmat acesta.
Lavrov a făcut comentariile în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său Wang Yi, ministrul de Externe rus aflându-se într-o vizită oficială în China.
Şeful diplomaţiei ruse a continuat, precizând că Moscova mai are în prezent doar relaţii individuale cu state membre ale UE.
„Dacă Europa a rupt aceste relaţii - distrugând pur şi simplu toate mecanismele construite de-a lungul multor ani - şi avem doar [relaţii] individuale cu ţări europene care doresc să fie ghidate de interesele lor naţionale, atunci probabil acest lucru duce în mod obiectiv la faptul că relaţiile noastre cu China se dezvoltă mai rapid decât rămăşiţele relaţiilor cu ţările europene”, a declarat Lavrov.
Comentariile diplomatului şef al Rusiei survin după ce Germania a presat Rusia, în ultima parte a anului 2020, să înceapă o anchetă asupra otrăvirii opozantului Alexei Navalnîi, după ce medici germani şi elveţieni au afirmat că substanţa cu care acesta a fost otrăvit în Rusia este noviciok, o neurotoxină de grad militar, implicând astfel statul rus.
Rusia a negat orice implicare, generând un impas diplomatic şi răcirea relaţiilor, care a dus inclusiv la impunerea de sancţiuni punctuale reciproce asupra unor oficiali de ambele părţi. UE a impus sancţiuni împotriva a doi oficiali din Administraţia Prezidenţială, un director din cadrul serviciului FSB şi doi miniştri adjuncţi din Ministerul rus al Apărării.
„Pe frontul de Vest nu există schimbări, dar în Est există o agendă intensă, care se îmbogăţeşte de la an la an”, a adăugat Lavrov, a cărui vizită în China a fost marcată de îndemnul la formarea unei coaliţii împotriva Occidentului, pe care atât Rusia, cât şi China, îl acuză de impunerea unor ideologii şi valori.
China, la rândul ei, a fost supusă unor sancţiuni concertate din partea SUA, UE, Marii Britanii şi Canadei, pentru genocidul desfăşurat împotriva uigurilor în regiunea Xinjiang. Sancţiunile, punctuale, primele de acest gen din ultimii 50 de ani impuse de Europa, au fost mai mult simbolice, însă au iritat regimul comunist pentru că au dat semnalul unei acţiuni comune din partea comunităţii internaţionale.
Lavrov şi Wang Yi au cerut un summit al statelor membre ale Consiliului de Securitate permanent al ONU, pentru a discuta despre ceea ce au descris ca fiind „turbulenţe politice în creştere”.
În momentul conferinţei finale de presă ţinută marţi, regimul chinez a impus sancţiuni reciproce împotriva a zece oficiali europeni pentru că ar fi "vătămat interesele Chinei".