Amnesty International îi retrage calificativul de "prizonier de conştiinţă" lui Alexei Navalnîi

Îl acuză de discursuri instigatoare la ură făcute în jurul anului 2000
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Amnesty International a anunţat miercuri că îi retrage sprijinul acordat opozantului rus Alexei Navalnîi şi calificativul de „prizonier de conştiinţă” pe care i-l atribuise în luna ianuarie, din cauza unor afirmaţii din trecut ale politicianului care "instigau la ură", potrivit Moscow Times.

„Amnesty International a luat decizia internă de a nu-l mai considera pe Alexei Navalnîi prizonier de conştiinţă din cauza comentariilor pe care le-a făcut în trecut”, a menţionat organizaţia într-un email către AFP, confirmând astfel informaţiile apărute anterior în mass-media rusă.

Citiți și Rusia respinge o hotărâre CEDO care îi cere să-l elibereze pe Navalnîi

„Unele dintre aceste comentarii, pe care Navalnîi nu le-a denunţat în mod public, pot fi considerate instigatoare la ură, ceea ce este în contradicţie cu definiţia pe care Amnesty o are despre prizonierii de conştiinţă”, a adăugat organizaţia, care asigură că „va continua să ceară eliberarea sa”.

Alexei Navalnîi (44 de ani) este arestat de la jumătatea lunii ianuarie, imediat după revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri în urma otrăvirii cu o neurotoxină despre care medicii germani afirmă că ar fi noviciok, produsă de armata rusă.

Citiți și Lamentările lui Lavrov: Uniunea Europeană ar fi de vină pentru ruptura relaţiilor cu Rusia

Ulterior arestării sale, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare din cauza nerespectării controlului judiciar impus de o condamnare cu suspendare primită în 2014. Navalnîi şi numeroşi analişti consideră procesele care îi sunt intentate pur politice.

Justiţia rusă este controlată de Kremlin.

Citiți și Rusia depune noi acuzaţii împotriva unei membre a echipei lui Navalnîi - Liubov Sobol

În anii 2000, Alexei Navalnîi a participat la numeroase manifestaţii ale Marşului Rusiei, o adunare anuală a micilor grupări de extremă dreapta sau monarhiste, care au un discurs naţionalist şi rasist şi critică, în special, migranţii din Asia Centrală sau din republicile musulmane din Caucaz.

Decizia Amnesty International a provocat o avalanşă de critici din partea aliaţilor lui Alexei Navalnîi, care au apreciat că organizaţia a cedat în faţa unei campanii de defăimare a acestuia, organizate de Kremlin.

Citiți și Cu Borell la uşă, Rusia expulzează diplomaţi din Suedia, Polonia şi Germania

Aleksandr Artemiev, responsabilul AI pentru Europa de Est şi Asia Centrală, a declarat miercuri, pentru portalul rusesc Meduza, că Amnesty International a primit numeroase cereri de verificare a declaraţiilor lui Navalnîi, fără să excludă că aceste solicitări pot să fie „parte a unei campanii coordonate de discreditare” a opozantului.

O sursă din cadrul AI a declarat, sub anonimat, pentru publicaţia rusă Mediazona, că „persoanele ce au legături cu RT (Russia Today) în diferite ţări” ar putea fi în spatele campaniei de discreditare a lui Navalnîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe