Alegeri europarlamentare: 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi stabili reprezentanţii în Parlamentul European

Parlamentul European
Parlamentul European (Frederick Florin / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
25.05.2014

După o campanie electorală încinsă, plină de acuze reciproce între liderii politici, mergând până la sesizări la CCR, ziua alegerilor europarlamentare a venit. Secţiile de votare de pe tot cuprinsul României şi-au deschis porţile în această dimineaţă, la ora şapte, pentru cei peste 18 milioane de cetă drept de vot aşteptaţi la urne. Votarea se va încheia la ora 21.

572 de candidaţi din partea a 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi concurează pentru doar 32 de locuri în Parlamentul European, câte revin României.

Primii români care au votat au fost cei din Australia (Canberarra şi Sydney) unde, datorită diferenţei de fus orar, votarea a început duminică, la ora 00.00, ora României. Următoarele secţii de votare deschise în afara ţării au fost cele de la Tokyo, Seul şi Phenian - ora 01.00, ora României, conform Mediafax.

Formaţiunile politice care au propus liste de candidaţi pentru PE sunt, în ordinea în care apar pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Ultimii pe buletinele de vot, sunt înscrişi candidaţii independenţi, în ordine, începând cu poziţia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.

Cetăţenilor cu drept de vot li s-au pus la dispoziţie 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. Numărul de alegători înscrişi în listele electorale permanente, estimat la data de 16 mai, era de 18.226.995.

Persoanele cu drept de vot care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente. Persoanele cu drept de vot care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

Biroul Electoral Central va face publice primele estimări ale prezenţei la vot la ora 11.30.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor