Premierul olandez lansează un atac frontal pentru a limita puterile Bruxellesului

Premierul olandez Mark Rutte tocmai a plasat o bombă simbolică la temelia Uniunii Europene: el crede că Bruxellesul are prea multe puteri şi anunţă o strategie pentru a limita acţiunea Comisiei Europene.
Premierul olandez Mark Rutte. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.05.2014

Premierul olandez Mark Rutte tocmai a plasat o bombă simbolică la temelia Uniunii Europene: el crede că Bruxellesul are prea multe puteri şi anunţă o strategie pentru a limita acţiunea Comisiei Europene. După încheierea alegerilor europarlamentare din 22-25 mai, Rutte îşi va lansa oficial propunerea antieuropeană în încercarea de a găsi un acord cu toţi şefii de stat şi de guvern ai UE, pentru ca Europa să se axeze asupra a ceea este 'esenţial', informează vineri ziarul spaniol ABC.

Rutte, de la partidul liberal de centru-dreapta VVD, a declarat într-un interviu acordat mai multor ziare olandeze, între care şi BN-De Stem şi Trouw, că intenţionează după încheierea alegerilor pentru Parlamentul European, care în Olanda s-au desfăşurat joi, să prezinte omologilor săi din UE 'o agendă de priorităţi', pentru a reduce din competenţele blocului comunitar.

Premierul olandez doreşte ca la viitorul summit european, prevăzut pentru luna iunie, cei 28 de lideri ai statelor UE să încerce să ajungă la un acord privind foaia de parcurs şi să aprobe norme limitate pentru Europa. Potrivit EurActiv, s-ar putea ca ziua aleasă pentru prezentarea 'viziunii sale minimaliste asupra UE' să fie marţi 27 mai, cu prilejul cinei informale a şefilor de stat şi de guvern din UE în cadrul căreia se aşteaptă să ia cuvântul viitorul preşedinte al Comisiei Europene, care îi va succeda portughezului José Manuel Barroso.

Când se vor încheia alegerile (europene) nu putem să pretindem ca lucrurile să continue ca înainte. O mare parte a cinismului Europei este deoarece Comisia Europeană vrea întotdeauna mai mult: cote de reprezentare feminină, strategii pentru păduri, chestiuni de pagină web. Groaznic!', a declarat Rutte într-un fragmentele interviului său citat de ziarul Trouw. Mark Rutte nu a spus totuşi dacă viziunea lui este împărtăşită de cei doi mari: Germania şi Franţa. Este vorba - asigură premierul olandez - de o poziţie premeditată, pentru a spori şansele iniţiativei sale, altminteri presa germană ar titra deja: ‘Rutte dă asigurări că Merkel este de acord cu agenda lui'.

Strategia 'mai puţin Bruxelles' vizează limitarea funcţiilor Comisiei Europene la cinci zone: o piaţă internă mai puternică, mai puţine reguli, mai mult comerţ liber, o piaţă a energiei şi lupta împotriva abuzurilor pe piaţa muncii. 'Oamenii sunt preocupaţi de locurile lor de muncă şi de viitorul copiiilor care nu se ştie dacă îşi vor găsi de muncă. Însă UE se ocupă de pensionări şi de cote de reprezentare a femeilor. Europa trebuie să revină la esenţial', susţine Rutte.

Olanda mizează pe o Comisie Europeană mai restrânsă, iar partidul VVD vorbeşte chiar de reducerea la jumătate a actualului său format (cu 28 de comisari europeni - câte unul pentru fiecare stat membru UE). 'Oamenii vor să ştie lucruri pragmatice, ca de exemplu care sunt avantajele UE pentru Olanda. Însă dacă spui lucrurilor pe nume eşti imediat taxat drept egoist. Este ridicol', explică Rutte. 'Toată lumea înţelege că datorită cooperării ne va fi mai bine, iar tortul va fi mai mare. La Bruxelles eu apăr drapelul Olandei, iar Merkel pe cel al Germaniei. Aşa funcţionează lucrurile. Nu susţine nimeni steagul albastru cu stele galbene', conchide primul ministru olandez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor