Lovitura de stat din Tailanda: Liderul armatei discută cu premierul corupt
alte articole
Liderul armatei tailandeze, generalul Prayuth Chan-ocha, va guverna peste Tailanda începând de vineri, la numai o zi după ce a preluat puterea prin forţa armată, a notat Reuters.
Generalul şi-a justificat intervenţia militară cu nevoia de a pacifica ţara tulburată de protestele în mare parte paşnice din ultimele şase luni. Manifestaţiile s-au soldat cu aproximativ 28 de decese, în mare parte din rândul protestatarilor, provocate prin atentate cu bombă.
Odată cu descinderea armată pe străzile Bangkokului, focarul principal al tensiunilor din Tailanda, militarii tailandezi au deţinut mai mulţi lideri politici, printre care şi liderul protestatarilor anti-guvernamentali, Suthep Thaugsuban. Armata a cenzurat media, a dispersat protestatarii şi a impus legea marţială pe străzi.
Vineri, liderul armatei a început discuţiile cu fostul premier Yingluck Shinawatra şi alţi 22 de aliaţi şi politicieni din guvernul acesteia. Condamnată pentru corupţie de către Comisia Anti-Corupţie a Tailandei, Shinawatra a fost dată jos din funcţie la începutul lunii.
Yingluck este sora lui Thaksin, un fost premier condamnat pentru corupţie în 2009. Fugit în Dubai, acesta ar conduce ţara din umbră, câştigând popularitate în rândul agricultorilor din cauza subvenţiilor sporite acordate, măsuri ce s-au dovedit a fi un abuz de putere şi un act de corupţie.
După condamnarea pentru corupţie a premierului, guvernul Shinawatra a continuat să conducă ţara într-o formă redusă, armata permiţându-i să deţină controlul în ciuda legii marţiale decretate.
Întâlnirea lui Prayuth cu Yingluck poate fi văzută ca o metodă de a evita criticile internaţionale stârnite de intervenţia militară în politica de la Bangkok. Se crede că liderul armatei ar coopera cu Thaksin, care la rândul său ar fi susţinut de China.
Secretarul american de Stat, John Kerry, a anunţat că lovitura de stat nu are nicio justificare, adăugând că aceasta va aduce „implicaţii negative”, în special militare, asupra relaţiilor dintre cele două ţări.
„Drumul înainte pentru Tailanda trebuie să includă alegeri imediate care să reflecte voinţa poporului”, a transmis Kerry.
De asemenea, Kerry a cerut armatei să elibereze imediat politicienii deţinuţi.
Japonia, Franţa, Uniunea Europeană şi Biroul ONU pentru Drepturile Omului au condamnat lovitura de stat din Tailanda.
Odată cu lovitura de stat, şeful armatei tailandeze a preluat o parte din puterile prim-ministrului însă nu este clar dacă va menţine această poziţie pe viitor.
Regalişti, care au dovedit în repetate rânduri corupţia guvernului Shinawatra, cer crearea unui guvern interimar neutru care să supervizeze implementarea mai multor măsuri democratice.
„Tricourile Roşii”, susţinătorii lui Thaksin, sunt în mare parte locuitori din zonele rurale cumpăraţi cu avantajele oferite de cei doi premieri. Aceştia au anunţat că vor protesta împotriva loviturii de stat.