Scandalul dezinfectanţilor. Alianţa Medicilor: Pacienţii nu sunt în siguranţă, aşa cum susţine ministrul Sănătăţii

Alianţa Medicilor din România respinge testele coordonate de Ministerul Sănătăţii în urma scandalului dezinfectanţilor diluaţi.
.
. (Epoch Times România)

Din cele 3.526 de teste efectuate pe dezinfectanţii din spitalele româneşti, mai puţin de 5% au ieşit neconforme în ceea ce priveşte eficacitatea, astfel că, în opinia ministrului Sănătăţii, pacienţii sunt în siguranţă. De cealaltă parte, preşedintele Alianţei Medicilor din România, Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti, nu împărtăşeşte părerea ministrului.

"Personal, mă simt în nesiguranţă. Personal, nu consider că pacienţii sunt în siguranţă, aşa cum a declarat domnul ministru. Închipuiţi-vă că sunteţi în avion. Cineva din avion anunţă că este o bombă. În acel moment avionul aterizează pe cel mai apropiat aeroport şi se duce o anchetă pentru a confirma sau a infirma existenţa unei bombe. În sistemul de sănătate din România s-a semnalat o bombă şi totuşi, avionul merge mai departe fără să se oprească, fără ca cineva să îşi pună măcar o problemă", a declarat, pentru RFI, Bogdan Tănase.

Întrebat cât de relevante sunt rezultatele testelor prezentate de Minister, şeful Alianţei Medicilor din România a atras atenţia că trebuie evidenţiat faptul că "este vorba despre testele de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafeţe şi pe mâinile personalului."

"Aceste teste au verificat eficienţa substanţelor dezinfectante, nu concentraţia acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat viruşi, spori sau fungi. De exemplu, nu s-a testat dacă este prezent virusul hepatitei C pe suprafeţe sau pe instrumentarul chirurgical sau endoscopic şi nici dacă un pacient care a fost supus unei manevre poate fi infectat cu acest virus. Această posibilitate există", a explicat Bogdan Tănase.

Adică sunt testele relativ irelevante de vreme ce nu au fost făcute complet? "Sunt relative ca răspuns la ancheta domnului Cătălin Tolontan, care a arătat că dezinfectanţii erau diluaţi. Din punctul meu de vedere, trebuiau să testeze conformitatea substanţelor dezinfectante şi nu eficacitatea acestora."

"Nu putem fi de acord cu concluziile acestei anchete. Pentru noi nu sunt liniştitoare, în niciun caz. Reacţia cerea o luare de atitudine a factorilor de decizie din Minister sau din Guvern pentru a controla aceste informaţii, pentru a le stabili veridicitatea şi dacă ceea ce se întâmplă în spitalele din România este sau nu sigur. În opinia noastră, nu este", a adăugat Bogdan Tănase.