"Plouă" cu viruşi: Miliarde cad pe suprafaţa planetei în fiecare moment

(captură.)
Georgette Neagu
12.02.2018

Nu puteţi vedea asta, dar, chiar în acest moment, milioane de viruşi se află în jurul dvs. Unii ar putea să provină de la mii de kilometri distanţă, venind cu curenţii de aer şi particulele de praf, potrivit unui nou studiu.

Acum câteva decenii, oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că viruşii ar putea să călătorească pe distanţe mari atunci când au descoperit viruşi similari din punct de vedere genetic care apar în medii foarte diferite din întreaga lume. Acum, pentru prima oară, o echipă de cercetători a descoperit nu numai modul în care viruşii reuşesc acest lucru, dar şi în ce număr.

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia au cercetat situri înalte în munţii Sierra Nevada din sudul Spaniei, prelevând mostre de la 3.000 m deasupra nivelului mării - la această altitudine se află Stratul Limită Planetar (PBL în abrevierea din limba engleză).

Printre probele de microbi ataşaţi la praful aeropurtat şi vaporii de apă, cercetătorii au descoperit o cantitate abundentă de virusuri şi bacterii. Viruşii au depăşit de departe bacteriile, cu un raport de până la 461 la unu.

"În fiecare zi, peste 800 de milioane de viruşi sunt depuşi pe un metru pătrat deasupra stratului de limită planetar", a explicat virusologul Curtis Suttle, din cadrul Universităţii British Columbia, autor principal al cercetării publicate în revista Internaţional Society for Microbial Ecology Journal.

Viruşii s-au ataşat mai mult la particule organice şi mai uşoare decât bacteriile. Acest lucru sugerează că viruşii pot rămâne în aer mai mult timp, permiţându-le să călătorească pe distanţe mai mari. Deasupra stratului de limită planetar au fost prezenţi mult mai puţini viruşi, al căror număr era de numai zeci de milioane pe metru pătrat.

Perspectiva de a "ploua" cu milioane de viruşi în fiecare zi poate suna terifiant. Există peste 320.000 de tipuri de viruşi (despre care ştim), dar care, în marea lor majoritate, infectează bacteriile. Şi acesta nu este un lucru nou. S-a întâmplat în fiecare zi de-a lungul vremii, deci ştirile nu ar trebui să vă îngrijoreze. În plus, efectele "ploii cu viruşi" sunt în mare parte pozitive, nu negative. Această mare migraţie şi depunere a virusului poate acţiona ca o bancă de seminţe, permiţând ecosistemelor să se adapteze rapid la schimbările de mediu.

În continuare, cercetătorii planifică să studieze ce tip de viruşi vin cu curenţii de aer şi capacitatea lor de a infecta gazdele. Şi, pe măsură ce clima continuă să se schimbe, cercetătorii prevăd că va "ploua" cu şi mai mulţi viruşi. Eroziunea solului şi dinamica uraganelor sporesc cantitatea de praf expusă în atmosferă, pe care microbii o folosesc pentru a călători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor