Alaiba: Semnătura lui Şor pe un proiect de lege, falsificată, însă Procuratura Anticorupţie a decis să nu pornească dosar penal

Două semnături ale lui Ilan Şor
Două semnături ale lui Ilan Şor (alaiba.md)

Semnătura aplicată de fostul primar al oraşului Orhei Ilan Şor, deputat în Parlamentului de la Chişinău, pe Proiectul de hotărâre privind instituirea Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanţelor de preluare forţată (atacuri raider) şi acţiunilor subversive de pe piaţa financiară nebancară, din partea cetăţeanului V.Platon, examinat la 25 noiembrie 2020, a fost falsificată. Acesta e răspunsul Procuraturii Anticorupţie la sesizarea deputatului PAS Dumitru Alaiba.

Astfel, potrivit raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 13 din 25 ianuarie 2021, semnăturile lui Ilan Şor aplicate pe proiectul hotărârii şi pe nota informativă „nu au fost executate de către cetăţeanul Ilan Şor, dar de o altă persoană prin imitare servilă, astfel, fiind falsificate”, se arată într-o postare a lui Alaiba pe blogul personal.

„Totuşi, este o problemă. Chiar dacă semnătura e falsă, Procuratura Anticorupţie (PA) a decis să nu pornească dosar penal, din motiv că 'deşi, formal, fapta conţine semnele infracţiunii prevăzute de art. 332 Cod Penal, fiind lipsită de importanţă, nu prezintă gradul prejudiciabil al unei infracţiuni'. Aşa a decis procurorul.

Art 332 alin.(2) lit.b) din Codul Penal – falsul în acte publice săvârşit de o persoană cu funcţie de demnitate publică – se pedepseşte cu până la 6 ani de închisoare. Procurorii consideră că, întrucât falsificarea semnăturii lui Şor nu a produs efecte juridice, aceştia nu au temei de a porni dosar penal. Uite aşa un absurd. Ai o crimă demonstrată, expertizată, cu implicarea unor demnitari, aleşi ai poporului, dar procurorul decide să nu pornească dosar penal”, a mai scris Alaiba în postarea sa.

Mai mult decât atât, a specificat parlamentarul, istoria asta e mai lungă decât trebuia să fie. Dacă procurorii erau puşi pe treabă din 27 noiembrie 2020, probabil deja se ajungea în judecată, însă sunt oameni care refuză să îşi îndeplinească misiunea.

În context, deputatul PAS a ţinut să amintească, că pe 27 noiembrie 2020 a sesizat Procuratura cu privire existenţa suspiciunilor rezonabile că o semnătură de pe un proiect de lege ar putea fi falsă.

Iniţial, Procuratura Anticorupţie a decis să nu înceapă urmărire penală, după care decizia a fost anulată de procurorul ierarhic superior, conform unui răspuns pe care Alaiba l-a primit pe 13 ianuarie 2021.

„Iar pe 11 februarie primesc un alt răspuns care mă informează, din nou, că deşi semnătura e falsă conform expertizei efectuate, totuşi nu va fi pornită urmărire penală. Au fost audiaţi Sergiu Sîrbu, Marina Tauber, Denis Ulanov. Toţi au declarat că nu cunosc cum semnătura a apărut pe documente, deşi în plenul parlamentului declarau că semnătura e una autentică. Unii sugerează că avocatul lui Şor s-a ocupat de obţinerea semnăturii. Dar procurorii nici măcar nu l-au audiat pe avocatul lui Şor care, din spusele deputaţilor, a obţinut semnătura lui Şor. Şi totuşi au luat decizia de a nu începe urmărire penală.

E o decizie prematură – în cel mai bun caz. A fost comis fals în acte publice – lucru expertizat. Cineva trebuie să răspundă. Nu sunt de acord cu această decizie şi o să depun un demers Procurorului General Stoianoglo solicitându-i respectuos să anuleze ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale şi să pornească un dosar penal pe acest fapt. Şi cine a falsificat – să plătească. Toleranţa zero faţă de corupţie înseamnă anume asta”, a conchis parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe