Ministrul român de Externe în vizită la Chişinău: România este cel mai important şi sincer partener al R. Moldova
alte articole
În cadrul ceremoniei oficiale de predare Chişinăului a asistenţei umanitare în lupta cu virusul Wuhan, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reconfirmat intenţia României de a continua să sprijine Republica Moldova în parcursul european, realizarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere şi implementarea proiectelor de interconectare în beneficiul cetăţenilor.
„România consideră o prioritate Republica Moldova. Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei, în baza relaţiei speciale fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură care ne leagă, şi de parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Această vizită are scopul de a pune în practică măsurile de sprijin anunţate de preşedintele României, în cadrul vizitei sale recente la Chişinău”, a adăugat ministrul român de Externe reconfirmând sprijinul pentru agenda reformatoare a preşedintelui Maia Sandu.
Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susţinerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a preşedintei Maia Sandu, a precizat oficialul român, apreciind deschiderea deosebită de care se bucură aceasta în Europa. „Ne bucurăm că Republica Moldova este din nou un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali.”
Şeful diplomaţiei române a menţionat că Guvernul României urmează să acorde 6.000 tone de motorină în sprijinul agricultorilor din Republica Moldova, afectaţi de secetă.
Totodată, se depune efort considerabil pentru a livra Moldovei o donaţie de 200.000 de doze de vaccin, dar este deschis şi pentru încheierea celui de al 6-lea protocol adiţional la Acordul privind implementarea Programului de Asistenţă Tehnică şi Financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 mil. euro acordat de România Republicii Moldova. În baza Acordului, sunt disponibili 68 milioane de euro pentru realizarea proiectelor necesare ţării.
Această donaţie demonstrează faptul că Uniunea Europeană este alături de cetăţenii Republicii Moldova a subliniat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, prezent la eveniment.
Potrivit lui Michalko, pe parcursul pandemiei, UE a oferit suport constant Republicii Moldova, în cadrul Iniţiativei UE şi OMS „Solidaritate pentru sănătate”, echipamente de protecţie şi materiale medicale, fonduri destinate revitalizării economiei, întărirea sectorului de sănătate, asistenţă macrofinanciară, şi cel mai nou - Contract de rezilienţă, care va aduce adiţional 300 milioane de lei pentru Republica Moldova.
Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu şi premierul interimar, Aureliu Ciocoi, au mulţumit autorităţilor române şi UE pentru ajutorul constant şi solidaritate în timpurile grele.
„Cu ajutorul României şi Uniunii Europene, vom reuşi să combatem acest virus. Republica Moldova nu este singura. Ţară noastră are mulţi prieteni şi mă bucur să putem consolida aceste parteneriate în beneficiul cetăţenilor noştri”, a notat şefa statului.
Astăzi România ne-a întins o puternică mână de ajutor în combaterea efectelor pandemice, sper mult că lotul acesta impunător va permite personalului medical din spitalele noastre să poată face faţă acestui flagel – Covid-19, a subliniat Aureliu Ciocoi.
Ajutorul umanitar român primit în Piaţa Marii Adunări Naţionale include echipamente de protecţie medicală, 1,5 milioane măşti chirurgicale, 100 de mii de măşti FFP3, 100 de mii de combinezoane şi 100 de mii de mănuşi nesterile în valoare totală de 2,3 milioane de euro.