Ala Nemerenco despre încheierea stării de urgenţă: Încă nu avem dreptul să ne relaxăm, ori vom plăti un preţ foarte mare
alte articole
Vineri, 15 mai, este ultima zi de stare de urgenţă în Republica Moldova, sau mai bine zis de carantină, căci moldovenii au traversat o perioadă de două luni destul de strictă. Rezultatele acestor două luni de restricţii nu recomandă însă deloc o atitudine de relaxare totală, a explicat fostul ministru al Sănătăţii în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, pentru Epoch Times, în condiţiile în care joi în Moldova se înregistrase un număr record de infectări - 252.
Astfel, graficul infectărilor pe teritoriul R.Moldova arată ca un drum cu hopuri, specific moldovenesc, şi chiar „se creează impresia că este un şofer beat la volan”, a subliniat specialistul.
Comparând modul în care a fost gestionată starea pandemică în alte state, Nemerenco a specificat că ceea ce se întâmplă în Moldova la acest capitol trezeşte zâmbetul şi caracterizează totalmente capacitatea sistemului de a gestiona situaţia. „Am ajuns acum la relaxarea măsurilor ca să avem cele mai multe cazuri de infecţie cu o zi înainte”.
„Eu consider că este un pericol foarte mare acum să se instaleze o relaxare totală şi acest număr mare de infecţii demonstrează că virusul circulă liber şi este peste tot la noi în societate. Altfel nu l-am găsi indiferent cât de multe teste nu s-ar face. O relaxare totală ar însemna un val nou.
Am observat că prim-ministrul a declarat că pregăteşte ţara şi sistemul de sănătate pentru valul doi care se presupune că va fi la toamnă. Eu l-aş sfătui să încerce să iasă din primul val cu onoare, fiindcă noi s-ar putea să nu ajungem sănătoşi şi puternici la cel de-al doilea val”, a declarat Ala Nemerenco într-un interviu pentru Epoch Times România.
Reamintim că cel care a anunţat despre încheierea stării de urgenţă a fost prim-ministrul moldovean, Ion Chicu, potrivit căruia cetăţenii vor fi nevoiţi în continuare să respecte restricţiile impuse anterior, iar în cazul în care statistica cazurilor confirmate va arăta că a crescut numărul de cazuri, autorităţile vor întreprinde restricţii suplimentare, deşi nu este clar în baza căror acte normative se va întâmpla acest lucru.
În acest context, ex-ministrul Sănătăţii a explicat declaraţiile lui Chicu menţionând că „nu va fi cerută continuarea acestei situaţii naţionale de urgenţă în Parlament şi se presupune a se întoarce la codul roşu care a fost iniţial”.
Legat de mesajele Ministerului Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale către moldoveni, acestea au fost de la început greşite, mai ales în ceea ce ţine de purtatul măştilor, lucru care se întâmplă şi acum prin tot felul de spoturi publicitare şi anume „Măşti poartă doar cei care sunt infectaţi”.
În opinia fostei experte OMS, este demonstrat că masca, chiar şi cea obişnuită, poate minimiza transmiterea infecţiei de la persoana bolnavă, sau purtătoare de acest virus până la 50 la sută. Astfel, în spaţii închise, masca ne apără, iar a nu purta mască este un risc mare.
Prin propriul comportament, în aceste două luni de carantină, autorităţile de la Chişinău au ratat sădirea unor comportamente sănătoase în populaţia Republicii Moldova, de a purta mască, de a păstra distanţa, de a sta acasă dacă nu e nevoie să se iasă etc., a punctat Nemerenco adăugând că de fapt cei care ar fi trebuit să vorbească sunt medicii, astfel încât specialiştii să educe comportamentul populaţiei.
„Oamenii trebuie să ţină minte că noi încă nu avem dreptul să ne relaxăm. O să ne relaxăm atunci când o să avem o statistică foarte bună cu o descreştere continuă a cazurilor. Până atunci trebuie să avem grijă, să ne protejăm singuri şi pe cei din familiile noastre.
Medicii trebuie să transmită aceste mesaje în societate, ca oamenii care merg la serviciu să le includă în reguli de comportament. Cei care sunt din grupul de risc să rămână încă în carantină, neoficializată, pe care aleg ei s-o continue pe ideea că ʻAleg să stau acasăʼ”, este sfatul expertului în sănătate pentru moldoveni.
Totodată, fostul ministru le sugerează autorităţilor să înceapă cât nu e prea târziu să testeze oamenii masiv, pentru că doar în acest mod toate persoanele care vor fi testate pozitiv, vor fi izolate şi va fi posibil de rupt acest lanţ de transmitere. „Testăm, Depistăm, Izolăm” – acesta este unica modalitate potrivită, altfel „preţul pe care îl vom plăti, din păcate, va fi unul nu foarte uşor”.
Mai mult decât atât, Nemerenco a sugerat Ministerului Sănătăţii să pregătească urgent un set de mesaje pe care să le răspândească în rândul populaţiei referitor la ce se va întâmpla după 15 mai, cum ar trebui să se comporte fiecare şi care vor fi condiţiile concrete, pentru că în caz contrar „acea mare relaxare pe care o avem acum se va finaliza cu tragedii”.
Doctor în medicină, director al IMSP Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemiţanu”, conferenţiar universitar la Şcoala de Management în Sănătate Publică a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Ala Nemerenco a fost ministru al Sănătăţii în Guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2012 - 2015 Nemerenco a fost expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Oficiul Regional pentru Europa/Biroul de ţară Republica Moldova, coordonator de proiect.