Fost ministru al Sănătăţii: În R. Moldova, epitaful pandemiei cu virusul Wuhan va fi “minciuna omoară”

Din cauza lipsei de onestitate a Guvernului RM, a mesajelor neclare şi a asigurărilor false că totul este bine, societatea nu e vigilentă, iar preţul minciunei va fi măsurat în vieţi omeneşti, afirmă Dumitru Alaiba.
Ala Nemerenco, expert in sănătate
Ala Nemerenco, expert in sănătate (europaliberă.org)

Deputatul PAS Dumitru Alaiba constată că Guvernul şi ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, în luna februarie au minţit Parlamentul şi cetăţenii Republicii Moldova despre nivelul de pregătire al sistemului de ocrotire a sănătăţii şi gravitatea pandemiei cu virusul Wuhan. „Societăţii i s-au dat asigurări că totul este sub control atunci când nu era nimic sub control.”

Parlamentarul menţionează că din cauza lipsei de onestitate a Guvernului, a mesajelor neclare şi a asigurărilor false, societatea nu e suficient de vigilentă. Şi nu e vina cetăţenilor. E vina guvernării că a eşuat să comunice eficient, să ajute oamenii să înţeleagă.

„În Moldova nu se guvernează transparent. Este periculos oricând, dar este dezastruos pe timp de criză. Cel mai grav este faptul că preţul minciunii lor îl plătesc cetăţenii. Şi de data asta preţul nu se măsoară doar în bani, ci şi în vieţi omeneşti. Nu e bine să minţi aleşii poporului, chiar de la tribuna Parlamentului. E criminal”, a adăugat Alaiba.

În context, Ala Nemerenco, fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu, notează că atunci când un ministru declară în faţa deputaţilor “pe toată responsabilitatea” că “nici pe aproape, nici pe departe nu a ştiut ce ne aşteaptă”, acesta nu este un ministru al oamenilor. Funcţia unui ministru este să ştie şi să fie pregătit.

„Dacă nu este medic - să se înconjoare cu consultanţi competenţi. La 24 ianuarie, a avut loc şedinţa Comisiei extraordinare de sănătate publică care nimic nu a întreprins. Ni-mic. Nicio indicaţie de procurare, niciun buget aprobat.

Peste o lună, la 27 februarie în Parlament - aceeaşi relaxare şi mulţumire de sine. Şi iar - nicio procurare, nimic. Am intrat în pandemie cu 400 teste, şi acelea donate. Fiindcă nu ştiu care mare specialist a prognozat că Moldova va avea 400 cazuri”, a notat Nemerenco.

În opinia fostului ministru al Sănătăţii, o să se îmbolnăvească încă mii de medici, o să moară sute de oameni iar guvernarea de la Chişinău va continua să se laude că e bine. „Şi sunt vinovaţi oamenii. Singuri s-au molipsit. Singuri au murit. Nu e straşnic, în alte ţări au murit şi s-au îmbolnăvit mai mulţi. Epitaful acestei epidemii-pandemii în R. Moldova va fi “minciuna omoară”. Împreună cu corupţia.”

Bilanţul total al infecţiilor cu virusul comunist în R. Moldova a ajuns la 3 304, dar numai 2 385 de cazuri sunt active, după ce 94 de bolnavi au decedat, iar 825 s-au însănătoşit. Numărul personalului medical infectat pe parcursul a opt săptămâni a ajuns la 846 (25%).