Fost ministru al Sănătăţii: Autorităţile R. Moldova să înceteze maratonul împotriva lucrătorilor medicali
alte articole
Fost ministru al Sănătăţii, democrata Ruxanda Glăvan solicită autorităţilor de la Chişinău să înceteze maratonul împotriva lucrătorilor medicali, atenţionând că „au fost depăşite liniile roşii!”.
Aceasta afirmă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, de la începutul luptei cu pandemia, se calcă de pe-o greblă pe alta la capitolul gestionarea resurselor umane, greşelile fiind îndreptate exact împotriva celor din prima linie. „Remanieri neclare, acuzaţii la adresa medicilor că se infectează cu coronavirus din neglijenţă şi nepricepere, iar astăzi aflăm că nu le mai dau nici indemnizaţiile promise (de 16 mii de lei).”
Ruxanda Glăvan anunţă că se desolidarizează de aceste decizii ale Guvernului moldovean şi de acuzaţiile aduse medicilor: „Nu contează unde şi cum s-a infectat un lucrător al sistemului medical, el este un soldat în acest război al umanităţii şi trebuie tratat ca atare. Oferiţi-le sprijin financiar tuturor celor afectaţi!”.
„Ce semnale transmiteţi sistemului medical, asumându-vă asemenea decizii? V-aţi imaginat ce s-ar întâmpla dacă am ajunge la prognozele OMS (28 de mii de infectaţi)? Cine credeţi că o să-i păzească pe bolnavi? O să puneţi militarii să acopere deficitul de cadre medicale?
O să scoateţi Cabinetul de miniştri ca să intubeze pacienţii? O să aşteptaţi resurse umane suplimentare din alte ţări? Evident că nu! O să mizaţi tot pe-ai noştri! „Buni”, „răi”, „neglijenţi”, „nepricepuţi”, „infectaţi”, nu contează... Tot lor o să le cereţi să ne salveze ţara de COVID-19”, a adăugat deputata PDM.
Fostul ministru solicită Comisiei pentru Situaţii Excepţionale să îşi revizuiască decizia şi să utilizeze cele 13 milioane de lei acumulate din donaţii în fondul special deschis de Ministerul Finanţelor pentru plata indemnizaţiilor de 16 mii de lei, promise tuturor lucrătorilor sistemului sănătăţii care s-au infectat cu virusul Wuhan.
„Dragi medici şi farmacişti, felceri şi asistenţi, infirmieri şi brancardieri, şoferi de ambulanţe, vă rugăm să nu ne abandonaţi în aceste momente dificile. Vă susţinem şi contăm pe voi! Noi, cei de acasă, suntem de partea voastră şi ne punem toată speranţa că împreună vom învinge!”, a concluzionat parlamentara.
Fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu, Ala Nemerenco a declarat, în context, că în nicio ţară nu s-au atestat ieşiri nerespectuoase vizavi de personalul medical din partea autorităţilor, din contra - doar o grijă enormă pentru ei. În R. Moldova însă - măsuri de protecţie întârziate, procurări începute abia acum, pregătire în ianuarie/februarie - zero! „800 euro o îndemnizaţie ruşinoasă, şi aceea din donaţii! Aceasta va rămâne în istorie ca cea mai neruşinată şi obraznică guvernare.”