Premierul australian crede că semnalele identificate ar proveni de la avionul malaezian dispărut
alte articole
Tony Abbott, primul ministru al Australiei, a afirmat vineri că este "foarte încrezător" că semnalele detectate în sudul Oceanului Indian ar proveni de la cutiile negre ale avionului care efectua zborul MH370, care a dispărut pe 8 martie.
"Am redus enorm de mult perimetrul căutărilor şi suntem foarte încrezători în faptul că semnalele pe care le detectăm provin de la cutii negre", a menţionat Abbott la Shanghai.
Australia coordonează căutările internaţionale în sudul Oceanului Indian pentru găsirea epavei avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, care a dispărut pe 8 martie în timp ce efectua o cursă Kuala Lumpur-Beijing, având 239 de persoane la bord.
La sfârşitul săptămânii trecute au fost detectate, în zona în care se estimează ca s-a prăbuşit avionul, unele semnale de înaltă frecvenţă identice cu cele pe care le produc balizele cutiilor negre ale unui avion.
Duminică dimineaţa, Angus Houston, general în rezervă al forţelor aeriene australiene şi coordonator al căutărilor, a anunţat că un detector subacvatic montat pe o navă australiană, "The Ocean Shield", a detectat semnale ce ar putea proveni de la avion.
Astfel că anchetatorii s-au implicat foarte intens pentru a găsi cutiile negre înainte ca balizele să nu mai emită sunete datorită epuizării bateriilor, care rezistă cca 30 de zile.
"Ajungem în punctul în care semnalul, şi suntem foarte încrezători că este vorba despre cutii negre, începe să slăbească", a declarat Tony Abbott, conform Sky News.
"Sperăm să obţinem cât mai multe informaţii posibil înainte de dispariţia definitivă a semnalului", a mai menţionat acesta.
Premierul australian a afirmat că nu vrea să facă cunoscute detalii suplimentare înainte de a-l informa pe preşedintele chinez Xi Jinping în legătură cu ultimele rezultate ale anchetei. La bordul zborului MH370, din totalul de 239 de persoane, 153 erau de naţionalitate chineză.
Cutia neagră a unui avion este prevăzută cu o baliză care se activează în caz de scufundare şi care emite ultrasunete din secundă în secundă pe o durată de cel puţin 30 de zile, semnal care poate fi captat la o distanţă de 2 kilometri.