AIEA: nu există semne de încetare a activităţilor nucleare nord-coreene
alte articole
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat luni un raport în care a precizat că nu există nicio indicaţie că Phenianul abandonează cu adevărat programul de arme nucleare.
Agenţia de monitorizare a ONU a afirmat că paşi mici făcuţi de Phenian până acum au fost în mare parte teatrali şi nu reprezintă o desfiinţare semnificativă a capabilităţilor nucleare ale naţiunii comuniste izolate.
Raportul AIEA a clarificat faptul că verificarea este extrem de dificil de desfăşurat în Coreea de Nord, aşadar informaţiile agenţiei privind programul nuclear nord-coreean “sunt limitate şi, în condiţiile în care activităţi nucleare suplimentare au loc în ţară, aceste informaţii sunt tot mai puţine”.
Aceasta pare să fie o manieră diplomatică de a spune că Republica Populară Democrată Coreeană devine tot mai puţin transparentă pe măsura continuării de faţadă a procesului de “denuclearizare”, fiind exact opusul a ceeea ce îşi doreşte comunitatea internaţională, în special ţinând cont cât de opac este Phenianul.
Pe baza puţinelor instrumente de verificare disponibile agenţiei – în special imagini de satelit şi scurgerile minore de informaţii provenite din interiorul Coreei de Nord – AIEA a avertizat că o nouă centrală pentru reprocesarea plutoniului pare să fie în proces de construire la centrala nucleară de la Yongbyon. În acelaşi timp, agenţia se mai referă la o nouă structură situată în apropierea Phenianului care are caracteristici “incompatibile cu o unitate de centrifuge pentru îmbogăţirea [uraniului]”.
Ambele structuri vor fi utile pentru producerea de focoase nucleare.
În ciuda raportului AIEA, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lăudat luni progresul diplomatic din Peninsula Coreeană, evidenţiind reuniunile privind familiile separate de războiul coreean, ce au loc în această săptămână.
Guterres a declarat cu optimism că “aşteaptă cu nerăbdare să discute despre cum ar putea susţine în continuare părţile în eforturile lor diplomatice pentru realizarea unei păci şi securităţi sustenabile şi denuclearizarea completă şi verificabilă a Peninsulei Coreene la apropiata Adunare Generală a ONU”.
Preşedintele american Donald Trump va participa la întâlnirea ONU din New York City împreună cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in. Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un îşi va trimite ministrul de Externe, Ri Yong-ho, pentru a participa la Adunarea Generală din luna septembrie.
Raportul AIEA poate fi interpretat în cel mai pesimist mod ca un semn că denuclearizarea a eşuat. Oficiali americani şi ONU ar putea ezita să afirme acest lucru în mod deschis sau să înfrunte nord-coreenii în public din cauză că doresc să încurajeze progresul diplomatic dintre cele două Corei. Ei ezită să stingă flacăra plăpândă a speranţelor privind denuclearizarea, numindu-l pe Kim Jong-un escroc.
Multe dintre lucrurile care vor avea loc în continuare vor depinde de ce spera administraţia preşedintelui Trump că va obţine până în acest punct. Unii consilieri ai preşedintelui sunt cu siguranţă familiari cu îndelungata istorie a Coreei de Nord de promisiuni false şi gesturi teatrale, şi reluarea activităţii de dezvoltare a rachetelor nucleare.
Un astfel de oficial este John Bolton, consilier al Casei Albe pentru securitate naţională. Într-o apariţie la emisiunea “This Week” de la ABC News, Bolton a discutat duminică despre rapoartele care susţin că Phenianul lucrează la construirea unei noi rachete balistice intercontinentale, pe lângă faptul că îşi ţine în viaţă programul de arme nucleare.
“Cred că este foarte important că ei dau dovadă de seriozitate”, a mai precizat Bolton.
De asemenea, Bolton a menţionat viitoarea vizită a secretarului de stat Mike Pompeo în Coreea de Nord, în timpul căreia administraţia se aşteaptă ca înaltul oficial american să se întâlnească cu Kim Jong-un. Bolton a indicat că dictatorul nord-coreean trebuie să demonstreze seriozitate acceptând întâlnirea cu Pompeo.
Un alt comentariu interesant al lui Bolton a indicat că administraţia Trump are anumite termene limită pe care Coreea de Nord trebuie să le îndeplinească şi acestea nu s-au schimbat din cauză că Phenianul a făcut puţine eforturi diplomatice pentru a rezolva problema cu SUA şi Coreea de Sud:
“În 27 aprilie, în Panmunjom, Kim Jong-un s-a întâlnit cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. La acea întâlnire, după cum ne-a relatat preşedintele Moon, el a indicat că cu cât se denuclearizează mai rapid Coreea de Nord, cu atât mai repede ar putea veni beneficiile deschiderii către ajutoarele străine din Japonia şi Coreea de Sud, şi investiţiile provenite din mai multe ţări.
Preşedintele Moon a declarat că denuclearizarea ar trebui finalizată într-un an.
Şi Kim Jong-un a afirmat că este de acord. Aşadar perioada de un an despre care am discutat – care începe în momentul în care Coreea de Nord ia decizia strategică de a se denucleariza –a fost deja acceptată de nord şi sud-coreeni.
Şi de ce este acest lucru semnificativ? Preşedintele Trump a depus mari eforturi pentru a ţine deschisă perspectiva pentru Kim Jong-un, despre aceasta a fost vorba la întâlnirea din Singapore”.
Singurul lucru care contează cu adevărat, susţin unii analişti, este când vor fi ridicate sancţiunile împotriva Phenianului şi ce trebuie să facă acesta pentru a ajunge în acel punct. Bolton este conştient că Kim Jong-un şi elita sa conducătoare încă nu s-au confruntat cu probleme foarte grave.