Lord Rothschild: Noua Ordine Mondială este în pericol
În ultimii trei ani, a apărut o avertizare neaşteptată din partea unui membru al uneia dintre cele mai legendare familii din domeniul finanţelor: Lordul Jacob Rothschild.
În cadrul raportului RIT Capital Partners 2014, citat de Zerohedge, vlăstarul familiei Rothschild a avertizat că acum este "situaţia geopolitică cea mai periculoasă de la perioada celui de-al doilea război mondial". Un an mai târziu, Jacob Rothschild a avertizat din nou cu privire la rezultatul "a ceea ce este cu siguranţă cel mai mare experiment în politică monetară din istoria lumii", iar apoi în august 2017 el a avertizat că "preţurile acţiunilor au crescut în multe cazuri la niveluri fără precedent într-un moment în care creşterea economică nu este în niciun caz asigurată".
Lordul Rothschild nu se aştepta că acţiunile vor continua să crească, dar în legătură cu acest lucru, a făcut un alt avertisment pe care piaţa l-a ignorat până acum:
Perioada de acomodare monetară se apropie de sfârşit. Problemele geopolitice rămân larg răspândite şi se dovedesc din ce în ce mai greu de rezolvat.
Dar să ne întoarcem la situaţia de astăzi, când în cel mai recent comentariu din ultima jumătate de an al RIT Capital Partners, Lordul Rothschild a făcut ultimul avertisment, de data aceasta concentrându-se asupra sistemului economic global stabilit după cel de-al doilea război mondial şi despre care crede că este acum în pericol.
Bancherul a subliniat războiul comercial american-chinez şi criza zonei euro drept principalele probleme care pun în pericol ordinea economică precum şi lipsa unei "abordări comune" - o referire la subminarea treptată a globalizării în urma acţiunilor lui Trump - care a făcut "cooperarea mult mai dificilă":
"În timpul incidentelor din 9/11 şi în timpul crizei financiare din 2008, puterile lumii au avut împreună cu o abordare comună. Cooperarea de astăzi se dovedeşte mult mai dificilă. Acest lucru pune în pericol ordinea economică şi de securitate postbelică."
Nu era clar dacă Rothschild se referea la standardul postbelic care a apărut odată ce Federal Rezerve a decuplat dolarul de aur şi apoi a stabilit un preţ pentru metalul preţios - o legătură destul de slabă distrusă ulterior de Nixon, care a eliminat complet sprijinirea dolarului în aur în SUA - sau de supremaţia dolarului care a apărut ca monedă de rezervă mondială după sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Însă, ori de câte ori unul dintre cei care au profitat din plin de "ordinea mondială postbelică" avertizează că aceasta ar putea fi pe ultima sută de metri, poate este momentul să ne facem griji.
Cum este poziţionat Rothschild odată cu creşterea riscurilor globale? Lordul scrie că "în aceste circumstanţe, politica noastră este să ne menţinem o expunere limitată la acţiunile cotate la bursă şi să încheiem noi angajamente cu mare prudenţă" şi într-adevăr, în prima jumătate a anului, RIT a avut o cotă netă de expunere de doar 47% - un nivel istoric scăzut. Motivul: celebra familie bancară este preocupată de faptul că ciclul bullish de 10 ani şi entuziasmul pieţei s-ar putea termina în cele din urmă.
Ciclul este în al zecelea an pozitiv [de obicei ţine 7 sau 8 ani, n.r.], cel mai lung înregistrat. Acum vedem că apar unele zone de creştere mai slabă; într-adevăr, FMI a prezis recent o încetinire.
În timp ce Rothschild a remarcat că "multe dintre economiile lumii au beneficiat de o accelerare largă, care nu a mai fost observată de la criza financiară din 2008, cu un număr de 120 de ţări care au înregistrat o creştere mai puternică anul trecut", el a avertizat, de asemenea, că nu este un moment potrivit să adăugăm riscuri. Valorile actuale ale pieţei bursiere rămân ridicate în raport cu standardele istorice, crescute de anii cu rate ale dobânzii scăzute şi de politică de relaxare cantitativă care se apropie de sfârşit.“
Un risc potenţial este Europa, unde nivelurile datoriei au atins niveluri "potenţial distructive":
Problemele cu care se confruntă zona euro sunt îngrijorătoare - atât politice, cât şi economice - având în vedere nivelurile potenţial distructive ale datoriei în mai multe ţări.
Există, de asemenea, ameninţarea că războiul comercial global se escaladează substanţial de aici, iar stocurile chineze satu mărturie:
Probabilitatea războaielor comerciale a sporit tensiunea, iar impactul asupra acţiunilor a fost însemnat, de exemplu, la începutul lunii iulie, indicele compozit Shanghai a scăzut cu aproape 22% faţă de vârful din ianuarie.
Rothschild a reiterat, de asemenea, recenta avertizare venită din partea şefului Băncii Centrale Indiene, că scăderea lichidităţii dolarului la nivel mondial afectează pieţele emergente:
Este posibil ca problemele să continue pe pieţele emergente, amplificate de creşterea ratelor dobânzilor şi de politică monetară a Fed-ului american, care a drenat lichiditatea globală în dolari. Am văzut deja impactul asupra monedelor turce şi argentiniene.
În sfărşit, Rothschild rămâne "îngrijorat de problemele geopolitice, inclusiv de Brexit, Coreea de Nord şi Orientul Mijlociu, într-un moment în care populismul se răspândeşte la nivel global“.