Raport confidenţial ONU: Coreea de Nord îşi continuă programele de arme nucleare şi rachete
alte articole
Regimul comunist din Phenian a încălcat o serie de sancţiuni ONU, continuându-şi programele de arme nucleare şi rachete balistice, potrivit unui raport confidenţial al ONU de 149 de pagini ce a fost consultat vineri de Reuters.
Raportul a fost realizat de un panel de experţi independenţi şi a fost prezentat vineri Comisiei ONU pentru Sancţiunile împotriva Coreei de Nord, la câteva zile după ce unele rapoarte au sugerat că Nordul ar dezvolta noi rachete. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut ţărilor să menţină presiunea asupra Coreei de Nord şi să nu încalce sancţiunile aplicate de ONU, potrivit Deutsche Welle.
Conform noului raport:
- Coreea de Nord “nu a pus capăt programelor sale de arme nucleare şi rachete şi a continuat să sfideze rezoluţiile Consiliului de Securitate prin amplificarea masivă a transferurilor ilegale dintr-o navă în alta a produselor petroliere, precum şi a transferurilor de cărbune pe mare în 2018”.
- Cifrele publicate de SUA estimează că Phenianul ar fi procurat peste 500.000 de barili de produse petroliere în primele luni ale acestui an. Transferul de produse a implicat 40 de nave şi 120 de companii asociate.
- Coreea de Nord a continuat să încaseze venituri din exporturi de produse interzise. De exemplu, Phenianul a primit 14 milioane de dolari în perioada octombrie 2017-martie 2018 pentru livrările de oţel şi fier către China, India şi alte ţări.
- De asemenea, Nordul a încălcat o interdicţie privind textilele, exportând produse în valoare de peste 100 milioane de dolari în China, Ghana, India, Mexic, Sri Lanka, Tailanda, Turcia şi Uruguay în aceeaşi perioadă de timp.
- Diplomaţi din Coreea de Nord au jucat un rol cheie în evitarea sancţiunilor ONU.
- Phenianul “a încercat, prin intermediari străini, să furnizeze arme de calibru mic, arme uşoare şi alte tipuri de echipamente militare” Libiei, Yemenului şi Sudanului.
-Traficantul de arme sirian Hussein Al-Ali a oferit, potrivit raportului, “unor grupuri înarmate din Yemen şi Libia o serie de arme convenţionale şi, în unele cazuri, rachete balistice”, care au fos produse în Coreea de Nord. De asemenea, Al-Ali a ajutat în 2016, în Damasc, la negocierea unui “protocol de operare” cu rebelii Houthi din Yemen.
“O problemă gravă”
Pompeo a reiterat avertismentul său ca Rusia, China şi alte ţări să nu încalce sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord.
În Singapore, înaintea unui summit ASEAN, Pompeo a declarat reporterilor că SUA are propriile rapoarte noi şi credibile că Rusia a încălcat sancţiunile ONU, permiţând printre altele fuziuni cu companii nord-coreene şi emiţând noi permise de lucru pentru muncitori nord-coreeni.
“Dacă aceste rapoarte se dovedesc a fi corecte – şi avem toate motivele să credem că sunt – atunci ar fi vorba de o încălcare” a sancţiunilor ONU, a precizat el, indicând că în Consiliul de Securitate al ONU s-a votat în unanimitate pentru impunerea acestor sancţiuni, al căror obiectiv este de a forţa Coreea de Nord să renunţe la programele de arme nucleare şi rachete balistice.
“Aş dori să reamintesc fiecărei naţiuni care a susţinut aceste rezoluţii că este vorba de o problemă gravă şi un lucru pe care îl vom discuta cu Moscova”, a adăugat Pompeo.
Luând cuvântul la summitul ASEAN, ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho a criticat SUA pentru că a cerut menţinerea sancţiunilor, afirmând că Washingtonul “ridică tonul” în ciuda “măsurilor de bunăvoinţă” luate de Nord.
“Atâta timp SUA nu manifestă în practică voinţă puternică pentru a ne înlătura îngrijorările, în niciun caz nu vom avansa în mod unilateral”, a precizat Ri.
În cadrul unui summit istoric desfăşurat în luna iunie între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, acesta din urmă a declarat că se dedică “denuclearizării complete”. În schimb, Kim a cerut “garanţii de securitate” din partea SUA. La o zi după acel summit, Trump a scris pe Twitter că “Phenianul nu mai este o ameninţare nucleară”.