Coreea de Nord respinge termenul limită propus de SUA pentru reducerea arsenalului nuclear cu 60-70%
alte articole
Coreea de Nord aparent a respins un termen limită oficial referitor la renunţarea armelor nucleare, termen propus de secretarul de stat american Mike Pompeo.
Propunerea, dezvăluită de Vox, cere Phenianului să predea 60 până la 70% dintre focoasele sale nucleare într-un interval de şase pânp la opt luni fie Statelor Unite, fie unei ţări terţe, potrivit publicaţiei The Telegraph.
Concesiile pe care le-ar oferi SUA în schimb – pe lângă relaxarea sancţiunilor sau înlăturarea Coreei de Nord de pe lista statelor care finanţează terorismul – nu au fost făcute cunoscute.
Potrivit The Telegraph, propunerea a fost respinsă de negociatorii nord-coreeni de mai multe ori în ultimele două luni.
Refuzul lor de a se conforma ar putea explica o parte a frustrării exprimate de înalt oficiali americani în ultimele zile.
Într-un interviu recent cu Fox News, John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a acuzat Phenianul că nu respectă acordul semnat între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un la summitul desfăşurat în luna iunie în Singapore, acord care includea luarea de măsuri în vederea denuclearizării Peninsulei Coreene.
Bolton a afirmat că Pompeo este pregătit să viziteze din nou Coreea de Nord pentru noi convorbiri, însă nu pentru retorica suplimentară.
“Avem nevoie de o prestaţie din partea Coreei de Nord în privinţa denuclearizării. Coreea de Nord nu a luat măsurile pe care le considerăm necesare pentru realizarea denuclearizării”, a precizat el.
Phenianul este de asemenea tot mai nerăbdător în privinţa măsurilor ce ar trebui să le ia SUA. Când Pompeo a vizitat statul comunist pentru a treia oară în luna iulie, Kim Jong-un a ales să viziteze o fermă de cartofi în loc să se întâlnească cu el.
Joi, Phenianul a reiterat cerere ca SUA să accepte să declare încetare oficială a Războiului Coreean din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu un tratat de pace.
Declararea încheierii războiului este o “cerere a zilelor noastre” şi va fi “primul proces” către o garanţie a păcii şi securităţii, a precizat Rodong Sinmun, publicaţiei oficiale a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Coreean, într-un comentariu tradus de Yonhap.
Coreea de Sud a privit reapropierea diplomatică de Nord în acest an ca o lovitură politică şi este înclinată să menţină progresul în vederea denuclearizării.
Seul a afirmat joi că oficiali din Nord şi Sud se vor întâlni luni pentru a planifica cel de-al treilea summit dintre Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-în.
Ministrul sud-coreean al Reunificării nu a făcut cunoscut locul de desfăşurare a potenţialului summit, deşi Moon a acceptat anterior să îl viziteze pe Kim în Phenian în această toamnă.
Una dintre piedicile majore la propunerea SUA este aceea că Phenianul încă nu a dezvăluit câte bombe nucleare deţine în realitate. Oficiali ai serviciilor americane de informaţii estimează că ar putea exista aproximativ 65 de astfel de arme, potrivit unui articol publicat de Washington Post în luna iunie.