Phenianul îl laudă pe Trump. Critică alţi oficiali americani pentru sabotarea păcii
alte articole
Într-o declaraţie publicată joi, Ministerul nord-coreean de Externe a acuzat oficiali de nivel înalt din cadrul administraţiei americane că “merg împotriva intenţiei preşedintelui Donald Trump de a îmbunătăţi relaţiile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite”. În plus, statul comunist şi-a reînnoit apelurile pentru elaborarea unui tratat de pace permanent privind un cadru care poate genera încredere.
Declaraţia publicată de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a descris poziţia guvernului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) - numele oficial al Coreei de Nord - cu privire la problema arzătoare a păcii din Peninsula Coreeană: preşedintele Donald Trump doreşte pacea, dar acordul încheiat în luna iunie în Singapore este sabotat de alţi oficiali de stat americani.
“Am sperat că aceste măsuri de bunăvoinţă vor contribui la distrugerea barierei de neîncredere care există între RPDC şi SUA şi la crearea unei încrederi reciproce”, se precizează în declaraţie. “Totuşi, SUA a răspuns aşteptărilor noastre prin incitarea la sancţiuni şi presiuni internaţionale împotriva RPDC”.
“SUA încearcă să inventeze un pretext pentru amplificarea sancţiunilor împotriva RPDC, mobilizând toate portavocile şi instituţiile de informaţii slugarnice pentru a inventa tot felul de minciuni cu privire la problema nucleară. Ei au făcut publice sancţiunile suplimentare şi au făcut apel la colaborare pentru aplicarea de sancţiuni şi presiuni împotriva noastră chiar şi la întâlniri internaţionale”, susţine declaraţia.
“Acum, problema este că, mergând împotriva intenţiei preşedintelui Trump de a avansa relaţiile dintre RPDC şi SUA, care îşi exprimă gratitudinea pentru măsurile noastre de bunăvoinţă şi pentru implementarea declaraţiei comune RPDC-SUA, unii oficiali de nivel înalt din cadrul administraţiei SUA lansează acuzaţii nefondate împotriva noastră şi fac încercări disperate în vederea intensificării sancţiunilor şi presiunilor internaţionale”, a susţinut declaraţia, care a adăugat că astfel de acţiuni au efectul de a submina eforturile Phenianului de a construi încrederea între cele două tabere, lucru care este văzut ca o precondiţie pentru implementarea declaraţiei comune făcute în Singapore de Trump şi dictatorul Kim Jong-Un.
În 3 august, misiunea americană la ONU a depus propuneri la Consiliul de Securitate al ONU pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, a precizat publicaţia rusească Sputnik. În aceeaşi zi, a fost depus un raport realizat pe durata a şase luni de experţi care monitorizează implementarea sancţiunilor ONU, raportul acuzând Coreea de Nord că a încălcat sancţiunile economice aplicate împotriva sa, printre altele, prin exportul de produse textile către câteva ţări.
“[Coreea de Nord] nu a pus capăt programelor de arme nucleare şi de rachete şi a continuat să sfideze rezoluţiile Consiliului de Securitate prin amplificarea masivă a transferurilor ilegale de produse petroliere de la o navă la alta, precum şi prin transferuri de cărbune în largul mării în decursul anului 2018”, a precizat raportul de 149 de pagini, care a fost văzut de Reuters.
La summitul istoric din 12 iunie din Singapore, Donald Trump şi Kim Jong-un au convenit, printre altele, în ceea ce priveşte depunerea de eforturi pentru realizarea unui tratat de pace permanent, care depinde de îndeplinirea unor condiţii, cea mai importantă fiind denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Ambele tabere au făcut unii paşi în această direcţie. Astfel, Coreea ce Nord a returnat rămăşiţele soldaţilor americani care au murit pe teritoriul nord-coreean în timpul Războiului Coreean din 1950-1053 şi a distrus câteva poligoane pentru testarea de arme nucleare şi rachete. În acelaşi timp, SUA şi Coreea de Sud au plasat un moratoriu referitor la exerciţiile militare care includ scenarii precum bombardarea şi invadarea Coreei de Nord.
Totuşi, SUA şi-a menţinut poziţia că sancţiunile economice nu vor fi ridicate decât atunci când vor fi luate “măsuri concrete” de către guvernul nord-coreean, precum furnizarea unei liste complete cu toate unităţile sale nucleare.
Daniel Coast, directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, a afirmat că este improbabil ca Phenianul să îşi distrugă întregul program nuclear într-un an.
Însă Partidul Muncitoresc Coreean (PMC), aflat la conducerea RPDC, a precizat luni într-un articol publicat în Rodong Sinmun, ziarul oficial al Comitetului Central al partidului, faptul că: “Departamentul de Stat al SUA a lansat argumente scandaloase potrivit cărora nu va avea loc o relaxare a sancţiunilor înainte de finalizarea denuclearizării şi că aplicarea sancţiunilor este o cale de a extinde puterea de negociere... Cum ar putea sancţiunile să promoveze prietenia între cele două ţări?”
De asemenea, în ultimele săptămâni, guvernul nord-coreean şi-a intensificat cererile pentru un tratat de pace permanent cu privire la Războiul Coreean. Ziarul Rodong Sinmun a mai precizat joi că un astfel de tratat va crea o atmosferă potrivită pentru dezvoltarea unei încrederi reciproce între cele două tabere.