Agenţiile americane de informaţii alertate: Phenianul aparent “dezvoltă noi rachete”

Fotografii surprinse de sateliţi de spionaj americani sugerează că Phenianul construieşte noi rachete, potrivit unor rapoarte. Activitatea a fost detectată la aceeaşi fabrică la care au fost produse primele rachete balistice nord-coreene capabile să lovească SUA.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian. (Getty Images)
Andrei Popescu
31.07.2018

Agenţiile americane de informaţii au obţinut fotografii prin satelit care sugerează că Phenianul şi-ar fi reluat procesul de construire a rachetelor la una dintre fabricile sale, potrivit unor rapoarte media publicate luni.

Rapoartele au apărut pe fondul discuţiilor militare dintre Coreea de Nord şi cea de Sud vizând reducerea tensiunilor şi la doar câteva săptămâni după o întâlnire cu mize mari între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit Deutsche Welle.

Imaginile obţinute de Agenţia Naţională pentru Informaţii Geospaţiale par să arate activităţi în desfăşurare la una sau două rachete balistice intercontinentale noi cu combustibil lichid (ICBM), potrivit publicaţiei americane The Washington Post.

Au fost fotografiate vehicule intrând şi ieşind din complexul de cercetare nord-coreean Sanumdong, a afirmat un înalt oficial pentru Reuters.

De asemenea, un camion cu remorcă surprins intrând la acel complex părea să fie identic cu vehiculele folosite anterior de Phenian pentru a transportat ICBM-uri.

Totuşi, imaginile de satelit nu arată cât de avansată ar putea fi presupusa activitatea de construire a uneia sau mai multor rachete.

Casa Albă a precizat că nu comentează informaţiile.

Un înalt oficial de la biroului prezidenţial sud-coreean a refuzat de asemenea să comenteze, dar a declarat pentru Reuters că agenţiile americane şi sud-coreene de informaţii monitorizează îndeaproape mişcările Coreei de Nord.

Joel Wit, fost negociator al Departamentului de Stat american şi fondator al 38 North, care monitorizează Coreea de Nord, a declarat pe Twitter că este “nerealist” să existe aşteptări ca Phenianul să pună capăt programelor sale “până când cerneala de pe acord încă nu s-a uscat”.

Rapoartele au fost publicate după ce Kim Jong-un a promis la summitul la care a participat cu Trump, în Singapore, că ţara sa va fi denuclearizată. Preşedintele american a declarat ulterior că Phenianul nu mai este o “ameninţare nucleară”. Dar în ciuda unor evoluţii aparent pozitive, Coreea de Nord a oferit până acum puţine detalii concrete în legătură cu ceea ce implică de fapt denuclearizarea. De asemenea, nu este clar dacă oficialii americani şi nord-coreeni au căzut de acord chiar şi asupra definiţiei denuclearizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor