Agenţie belgiană acuză Facebook de spionaj în stil NSA

(www.newstimisoara.ro)

Facebook ar fi acţionat asemenea Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA spionând utilizatorii săi europeni fără să aibă mandat – au declarat luni avocaţi care reprezentau o agenţie de protecţie a datelor din Belgia.

Într-un caz deschis împotriva Facebook, Frederic Debussere, reprezentant al Comisiei pentru Intimitate a Belgiei (BPC), a declarat că reţeaua socială spionează la fel de masiv.

“Când s-a aflat că NSA spionează oameni de peste tot, toată lumea a fost ultragiată. Acest agent [Facebook] face acelaşi lucru, deşi foloseşte mijloace diferite” a declarat el în remarcile de deschidere a cazului.

BPC a deschis un caz împotriva companiei Facebook acuzând-o că încalcă legea belgiană şi europeană privitoare la intimitate – atunci când urmăreşte, pentru reclamă, cu ajutorul coockie-urilor sale, non-utilizatorii sau utilizatorii serviciilor sale care s-au deconectat de la serviciu.

Facebook a negat practicile în repetate rânduri, afirmând că datele şi concluziile raportului BPC sunt false.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: “vom dovedi în faţa instanţei cum această tehnologie protejează utilizatorii de spam, viruşi şi alte atacuri, precum şi faptul că practicile noastre sunt conforme cu legile UE şi cu metodele celor mai populare situri belgiene”

Facebook a mai declarat că operaţiunile sale în Europa sunt auditate de agenţia de protecţie a datelor din Irlanda, dat fiind că sediul central al companiei în Europa este în Dublin.

Acesta este şi un punct central al apărării companiei americane, unul dintre avocaţii care reprezentau Facebook întrebând instanţa: “Cum poate Facebook să se supună legii belgiene, din moment ce managementul datelor se face în Irlanda?”.

Cazul este urmărit atent de restul Europei, unde numeroase agenţii de protecţie a datelor, inclusiv cele din Olanda, au ridicat obiecţii asupra practicilor companiei americane.

Preşedintele comisiei belgiene, Willem Debeuckelaere, a declarat în mai că Facebook tratează vieţile private ale utilizatorilor săi “fără respect” şi că acest lucru trebuie adresat şi făcut să înceteze.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe