Curte de Apel din SUA revocă o decizie care opreşte NSA să mai înregistreze convorbiri telefonice

O Curte de Apel federală din SUA revocă o decizie luată de o instanţă inferioră de a opri NSA să mai colecteze date despre convorbirile telefonice ale cetăţenilor americani cu ajutorul unui amplu program de spionaj, care a ridicat temeri legate de încălcarea dreptului la intimitate.
Biroul central al NSA la Fort Meade (NSA via Getty Images)
Andrei Popescu
29.08.2015

O Curte de Apel federală din SUA revocă o decizie luată de o instanţă inferioră de a opri NSA să mai colecteze date despre convorbirile telefonice ale cetăţenilor americani cu ajutorul unui amplu program de spionaj, care a ridicat temeri legate de încălcarea dreptului la intimitate.

Curtea de Apel din districtul american Columbia a trimis vineri cazul de spionaj al NSA înapoi la un tribunal inferior, pentru desfăşurarea unor proceduri suplimentare între susţinătorii dreptului la intimitate şi avocaţii guvernului.

Un complet de 3 judecători a decis că opozanţii colectării de convorbiri telefonice nu au reuşit să dovedească că propriile lor convorbiri telefonice au fost înregistrate.

“Deşi s-ar putea deduce în mod rezonabil din dovezile prezentate că guvernul a colectat propriile metadate ale reclamanţilor, în acelaşi timp s-ar putea concluziona şi contrariul”, a scris judecătoarea Janice Rogers Brown. Prin urmare, reclamanţii “nu au reuşit să ofere dovezile puternice necesare pentru o hotărâre preliminară”, a adăugat ea.

Judecătorul David Sentell a declarat, la rândul său, că reclamanţii “nu au demonstrat că ei au fost afectaţi de colectarea de convorbiri telefonice guvernamentale” şi a cerut ca acest caz să fie respins.

Judecătorii au decis că natura secretă a programului “este o trăsătură a programului, şi nu un defect”, în ciuda schimbării unei legi speciale care impune noi limite asupra colectăriii de metadate de telecomunicaţii preluate de la cetăţenii americani de către agenţiile de informaţii ale SUA.

Legea respectivă, numită Patriot Act, a expirat în luna iunie şi a fost înlocuită de Congresul american cu USA Freedom Act.

Noua lege cere companiilor de telecomunicaţii să colecteze şi să stocheze convorbirile telefonice în acelaşi în mod în care o fac acum în scopul facturării, cu condiţia ca NSA să poată obţine informaţii despre indivizi doar cu permisiunea unui tribunal federal.

În iunie 2013, Snowden a divulgat informaţii privind două programe secrete masive de spionaj desfăşurate de guvernul american. Informaţiile au arătat că NSA şi FBI au monitorizat convorbirile telefonice şi datele de Internet de la milioane de cetăţeni americani şi europeni.

Luna trecută, website-ul Wikileaks a publicat noi documente secrete care au arătat că NSA i-a spionat pe ultimii 3 cancelari germani şi personalul birourilor lor timp de mai multe decenii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor