În ciuda asigurărilor, noul acord UE-SUA nu garantează protejarea dreptului europenilor la intimitate

Vera Jourova
Vera Jourova (Captură Foto)

Uniunea Europeană susţine că a ajuns la un acord cu SUA care va permite cetăţenilor din blocul european să dea în judecată Washingtonul în cazul în care informaţiile lor personale sunt folosite în mod eronat.

Acordul numit “Umbrella Agreement”, a fost încheiat marţi între Bruxelles şi Washington după patru ani de negocieri.

“După ce va intra în vigoare, acest acord va garanta protejarea tuturor datelor personale atunci când sunt transferate între autorităţile de aplicare a legii de pe ambele părţi ale Atlanticului”, a declarat Vera Jourova, Comisarul European pentru Justiţie, Protecţia Consumatorilor şi Egalitatea de Gen.

Jourova consideră că acordul este un pas important în vederea reconstruirii “încrederii în fluxurile de date UE-SUA”.

“Acordul va garanta, în special, faptul că toţi cetăţenii UE au dreptul să-şi apere drepturile de protejare a datelor personale în tribunalele americane”, a adăugat ea.

Totuşi, acordul nu împiedică Washingtonul să spioneze cetăţenii UE, permiţând ca informaţiile personale să fie predate autorităţilor americane pentru aşa numitul scop al aplicării legii.

Acordul va pava de asemenea drumul pentru accesul SUA la informaţiile personale ale cetăţenilor UE ce călătoresc cu avionul, într-o presupusă încercare de a contracara ameninţările teroriste.

Acordul trebuie acum să fie aprobat de Congresul american pentru a intra în vigoare.

Problema supravegherii digitale şi a protejării intimităţii au fost tot mai evidenţiate de când fostul contractor NSA Edward Snowden a început în 2013 să divulge informaţii secrete privind programele de spionaj ale SUA atât pe propriul teritoriu cât şi în multe alte ţări străine.

Snowden a dezvăluit că NSA a înregistrat convorbirile telefonice a milioane de cetăţeni americani şi străini, precum şi a unor lideri politici din întreaga lume.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook..

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe