Oficial al Pentagonului: Navele americane spionează Rusia

Un oficial senior al Pentagonului a confirmat faptul că “navele americane pentru cercetări oceanografice”, care operează în apele de lângă coasta Rusiei, de fapt adună informaţii despre această ţară.
Distrugătorul american USS Ross în Marea Neagră, septembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.09.2015

Un oficial senior al Pentagonului a confirmat faptul că navele americane pentru cercetări oceanografice” care operează în apele de lângă coasta Rusiei, de fapt adună informaţii despre această ţară.

Oficialul militar american, care a vorbit cu condiţia anonimatului, a făcut aceste remarci răspunzând la o întrebare formulată de un reporter de la Fox News, conform Press TV.

Reporterul a făcut unele remarci legate de o navă de spionaj rusească ce a fost observată lângă Baza de Submarine Kings Bay din statul american Georgia.

Întrebat dacă SUA are nave de spionaj similare în apropierea Rusiei, oficialul a declarat: “Bineînţeles că avem, ce credeţi că fac toate acele ‘nave pentru cercetări oceanografice’, studiază balene?”

În prezent, la baza din statul american Georgia, există şase submarine din clasa Ohio dotate cu rachete balistice.

Fiecare submarin este capabil să lanseze 24 de rachete balistice intercontinentale Trident şi fiecare dintre aceste rachete poate conţine până la 10 focoase nucleare independente.

În plus, armata americană are alte două submarine cu rachete ghidate care sunt capabile să lanseze în regiune sute de rachete de croazieră Tomahawk.

În privinţa navei de spionaj ruseşti, oficialul de la Pentagon a declarat că nava, care este capabilă să taie cablurile submarine de comunicare şi alţi senzori, se află acum la aproximativ 482 km de coasta Statelor Unite.

Sateliţii militari americani au monitorizat nava rusească începând cu luna august când a fost zărită pentru prima dată în nordul Atlanticului şi după ce a început să se deplaseze încet spre următoarea sa destinaţie: Cuba.

Oficialul a adăugat că Pentagonul încă monitorizează nava, care “rămâne în apele internaţionale”.

Secretarul american al apărării Ashton Carter a descris recent Rusia ca o “ameninţare foarte semnificativă” pentru securitatea naţională a Statelor Unite.

Legăturile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat tot mai intens după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi după implicarea acesteia din urmă în conflictul separatist din estul Ucrainei.

SUA şi aliaţii săi au acuzat de asemenea Moscova că a trimis soldaţi şi arme în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe rebelii separatişti pro-ruşi, dar Rusia a negat aceste acuzaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor