Africa de Est: Creşte consumul şi traficul de droguri, alarma vine de la ONU

Un poliţist din Guineea toarnă benzină peste 4 tone de marijuana şi diverse alte droguri, pentru a fi arse în timpul festivităţilor care marchează Ziua Internaţională împotriva abuzului şi traficului de droguri. (CELLOU BINANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
10.09.2013

În Africa de Est piaţa de droguri a ajuns la o valoare anuală de 160 de milioane de dolari, cu cel puţin 2,5 tone de heroină consumată pe plan local. Regiunea este o importantă răscruce de drumuri pentru comerţul internaţional cu substanţe stupefiante.

Ultimul raport al Oficiului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), afirmă că prin această parte a lumii trec aproximativ 22 de tone de heroină în fiecare an. În afară de consumul local, drogurile sunt destinate ţărilor din vestul şi sudul Africii, Australiei şi, de asemenea, pieţei europene.

Traseul de transport al drogurilor în Europa este tot mai mult utilizat de către traficanţiidin Asia (în special afgani, iranieni şi pakistanezi) pentru a eluda controalele de-a lungul "rutei balcanice", unde traficul de droguri, conform datelor conţinute în document, este în scădere.

Majoritatea traficanţilor de droguri sunt cetăţeni din Kenya şi Tanzania, în timp ce curierii utilizaţi de aceştia provin în principal din Africa de Sud şi Nigeria.

Tema luptei împotriva traficului de droguri a fost în centrul discuţiilor dintre preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta şi omologul său nigerian Jonhatan Goodluck, în timpul recentei vizite efectuată la Nairobi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor