Marseille, 'un duty free' al noilor mafii
alte articole
Marseille a devenit 'un Napoli francez': reglările de conturi, delincvenţa şi traficul de droguri au sporit gradul de ameninţare cu care se confruntă străzile acestui oraş.
Asasinarea luni seară a unui tânăr de 25 de ani în Marseille (a doua crimă în decurs de o săptămână) a tras semnalul de alarmă în guvernul francez, recent plecat în vacanţă. O delegaţie formată din şase miniştri, în frunte cu premierul Jean Marc Ayrault, s-a deplasat marţi în oraşul Marseille pentru a demonstra angajamentul guvernului faţă de securitatea ţării, notează joi ziarul El Mundo.
'Trebuie să combatem răul de la rădăcină şi este ceea ce facem', a spus premierul Jean Marc Ayrault, în vizita sa. 'Guvernul va continua să lupte. Dacă Marseille are nevoie de Franţa, şi Franţa are nevoie de Marseille', a subliniat el.
Ultima victimă a fost ciuruită de gloanţe la volanul maşinii sale, de doi indivizi aflaţi pe o motocicletă. La sfârşitul săptămânii un alt tânăr a fost înjunghiat mortal.
Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a avertizat că nu va lăsa oraşul 'în voia sorţii'. Ministrul, care pe parcursul verii a afişat un discurs ferm împotriva criminalităţii şi a lipsei de securitate, trebuia să se deplaseze singur la Marseille dar în final a fost însoţit de ministrul de justiţie, de ministrul pentru probleme sociale şi de ministrul locuinţelor.
Valls a denunţat că Marseille 'a fost timp de mulţi ani abandonat' de guvernul precedent dar a subliniat că acum această zonă a devenit prioritară în privinţa securităţii. În ultimul au fost trimişi peste 200 de poliţişti pentru a lupta împotriva reţelelor de trafic de droguri aflate la originea majorităţii crimelor, iar ministrul Ayrault, a anunţat aducerea a încă 24 de agenţi pentru a da 'un mesaj de încredere' locuitorilor săi.
Potrivit lui Valls, poliţia a început să anihileze aceste reţele, dar a cerut răbdare, subliniind că se va întoarce în octombrie pentru a prezenta măsuri de tip social pentru a combate delincvenţa.
În perspectiva începerii campaniei pentru alegerile municipale, politicienii şi-au multiplicat discursurile privind combaterea crimei organizate. Între timp, şomajul şi excluderea socială alimentează infracţiunea. La Marseille, rata şomajului depăşeşte media naţională (13%), în condiţiile în care 26% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie.
Acest discurs de seducţie politică se loveşte de lehamitea cetăţenilor care, aşa cum notează ziarul Le Monde, 'sunt cei care văd zilnic cum le trec gloanţele prin faţa ochilor, apoi miniştrii, şi din nou gloanţele, şi apoi miniştrii...'