Copilării furate: Copiii înarmaţi din Napoli
Un reportaj exclusiv a fost realizat de jurnaliştii de la Corriere della Sera pe o stradă din Napoli, localitate situată în sudul Italiei, în aşa-numita “tabără de romi de la Brecce”.
Jurnaliştii povestesc cum au surprins şi au documentat într-un filmuleţ video povestea unui puşti de vreo zece ani cu puşca în mână. Totul se întâmplă în câteva secunde şi deoarece drumul era accidentat, imaginile nu sunt foarte clare. „Imediat ce şi-a dat seama că e văzut, a luat-o la fugă”, spun jurnaliştii, adăugând că micuţul a reapărut câteva secunde mai târziu, pe o bicicletă, şi a gonit spre un bar din apropiere, pentru a anunţa mai mulţi bărbaţi despre incident. Aceştia au ieşit imediat din bar ca să vadă cine l-a filmat pe copil.
Bidonville-ul din Napoli
Totul s-a întâmplat în timpul uneia dintre excursiile către Gianturco, o suburbie situată în partea de est a oraşului Napoli: filmuleţul video era destinat documentării fenomenului prostituţiei infantile. Se spune că mulţi băieţi şi fete din lumea prostituţiei provin chiar de acolo. Un loc ciudat, care ar putea părea Dandora sau Korogocho, mahalale din Nairobi sau Rio de Janeiro. Un loc plin de deşeuri şi şoareci, unde copiii fac slalom cu bicicleta printre bidoane, resturi şi excremente. Un loc în care, cu toate acestea, se văd adesea maşini de lux care intră şi ies.
Ce caută un copil cu o armă? A găsit-o în gunoi? De ce atunci când a văzut că e o cameră de filmat a fugit? Pe cine s-a dus să anunţe şi de ce?”, se întreabă jurnaliştii italieni. Răspunsul îl dau tot ei: „Copiii din Napoli sunt folosiţi des în operaţiuni militare ale clanului sau în «sistemul Camorra»”. Dezvăluirea se bazează pe rapoarte ale poliţiei şi ale carabinierilor care susţin că minorii transportă arme.
Ei sunt noii „muschilli" şi principiul este acelaşi ca acum 30 de ani: consecinţele juridice pentru un minor sunt mult mai puţin grave dacă posedă arme sau droguri, astfel Camorra preferând să transfere riscurile copiilor.
Cum se înrolează copiii
Mecanismul este explicat bine de o fată de 16 ani din zona cuprinsă între Miano şi Secondigliano, intervievată de jurnalişti, care a văzut mulţi prieteni înrolaţi de clanurile mafiote şi chiar şi pe fraţii ei. A fost intervievată din spate şi sub condiţia anonimatului, nu numai pentru că este minoră, dar mai ales pentru a o proteja. Felul ei „neconvenţional” de a vorbi cu privire la mediul în care trăieşte i-a adus de multe ori necazuri.
Imaginea descrisă este înspăimântătoare: clanurile mafiote folosesc copiii pentru a transporta arme, a le ascunde şi chiar a le folosi şi asta fără niciun fel de scrupule. Una dintre sarcinile încredinţate minorilor este aceea de a avea grijă de armament: a curăţa „ferii" (în jargonul lor sunt armele), a le transporta în anumite locuri, după care merg să le ia atunci când este nevoie de ele. „Depinde de aşa-numita capacitate... în cazul în care minorii sunt de încredere, pot deţine, de asemenea, veniturile din pieţele de droguri, dar dacă a fost făcut un calcul greşit al banilor şi chiar dacă ei nu au nicio legătură cu acest lucru, sunt bătuţi ca şi cum ar fi adulţi".
Câştigurile depind de cum merg lucrurile în zonele în care se vând droguri, mărturiseşte fata care cunoaşte situaţia din mahalaua napolitană. Bugetul săptămânal poate ajunge la 1.500 de euro, în unele ocazii chiar la 2.000 - 3.000 pentru un traficant de droguri, în timp ce un „palo” ia cam 150 de euro zilnic, mai spune fata. Cei care se ocupă cu arme câştigă mai mult şi există în „lista de preţuri” şi „recompense” pentru crime. „Depinde de persoana pe care trebuie s-o ucidă. E clar că preţul e diferit dacă trebuie să omori un băiat din zona în care se vând droguri sau un adversar”.
Copii înarmaţi
Din imaginile înregistrate de poliţie pentru procuratura din Napoli, în timpul ultimului război al Camorrei între aşa-numitele „girato" şi "scissionisti” - bandele Camorei care gestionează profituri de milioane de euro -, feţele minorilor sunt ascunse. La fel ca soldaţii, ei îşi schimbă armele, le curăţă, le controlează, ”stau în tranşee”.
În aşa-numita tabără de romi de la Brecce, unde este o fostă zonă industrială, trăiesc aproximativ 200 de familii de ţigani originari din România, majoritatea din Călăraşi. Ei stau în condiţii de sărăcie inimaginabile. Familiile îşi dau copiii pe mâna mafiei pentru a face bani. Un acord tăcut, care sună ca o sentinţă.
Copiii romi ajung să lucreze pentru mafia napolitană din cauza sărăciei. Ei transportă arme, dar şi ucid la comandă. Odată racolaţi de mafioţi, copiii sunt plătiţi în funcţie de ce fac pentru Camorra.
"Uneori este familia cea care îi exploatează, iar în alte cazuri copiii trăiesc în familii foarte sărace şi medii degradate fiind fascinaţi de aceste personaje ale crimei organizate", a declarat Gina Bonsangue, una dintre cele mai calificate şi active lucrătoare de asistenţă socială din Napoli. „Copiii sunt plătiţi bine şi banii pe care îi aduc acasă contribuie la bugetul familiei.”
„Sunt copilării furate, eu mă refer la abuzul asupra copiilor chiar şi în aceste cazuri, întrucât familia permite ca un minor să lucreze, şi în plus, lucrează în afara limitelor legii. Este un abuz şi o violenţă".