Coreea de Nord în mijlocul unei "epidemii" de droguri

Pastilă desfăcută.
Pastilă desfăcută. (photos.com)

Coreea de Nord este de mult timp acuzată că foloseşte traficul de droguri drept sursă de venit, dar noi rapoarte dezvăluie o piaţă de desfacere chiar în propria casă: două treimi din nord coreeni folosind cel puţin o dată methamphetamine.

Potrivit unui raport al ziarului ”North Korean Review” publicat în primăvară, controalele stricte de la graniţa cu China au forţat producătorii de methamphetamine, cunoscute ca ”gheaţă” (numele local fiind bingdu), să caute o piaţă internă.

Co-autoarea articolului, Kim Seok Hyang, profesor al Universităţi Ewha din Coreea de Sud, a declarat într-un interviu, pentru Australian Broadcasting Corporation, despre refugiaţii din Coreea de Nord, că ţara e cuprinsă de o ”epidemie de gheaţă”.

”Unii informatori declară că aproape toţi adulţii din jurul graniţei cu China folosesc methamphetamine”, relatează aceasta, adăugând că drogul este adesea folosit ca un anestezic în locul medicamentelor greu de găsit.

”De fapt, sistemul medical este total blocat de mult timp, aşa că aceştia au nevoie de ceva care să stopeze durerea fizică.”

Persoanele interviate au mai explicat că drogul poate fi comandat în restaurante şi este greu de controlat, deoarece a ajuns preferatul poliţiştilor dar şi al oficialilor cu grad înalt. Chiar dacă este uşor de procurat, este destul de scump şi nu indică faptul că populaţia şi l-ar putea permite ca pe un drog recreaţional.

”Folosirea methamphetaminelor nu înseamnă că populaţia ar avea destui bani de cheltuit'', mai spune profesor Kim. ”Erau obligaţi să-l procure cu toţi banii pe care îi aveau.”

Au circulat numeroase informaţii potrivit cărora una din politicile Coreei de Nord era producerea de methamphetamine de calitate superioară, pentru a obţine profit.

Estimările câştigurilor pe care Coreea de Nord le producea prin activităţi ilegale, precum vânzarea de arme, dolari americani falsificaţi, droguri şi falsuri, sunt aproximative, dar rapoartele arată că ”Room 39", camera de comerţ ilegal a Phenianului obţine un profit de milioane, pentru a menţine programul de bombe nucleare şi rachete balistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe