Bruneiul aprobă Sharia: bici pentru alcool, lapidarea pentru adulter şi amputare pentru hoţi

Brunei: Sultanul Hassanal Bolkiah
Brunei: Sultanul Hassanal Bolkiah (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)

Brunei a aprobat înfiinţarea de Sharia, legea islamică, care include, de asemenea, uciderea cu pietre pentru adulter. Acest lucru a fost anunţat de către Sultanul Hassanal Bolkiah, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Noul Cod penal islamic va fi introdus treptat în următoarele şase luni. Legea prevede, printre altele, amputarea mâinilor pentru hoţi, flagelare pentru cei care beau alcool sau practică avortul şi lapidarea pentru adulter.

"Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, ne îndeplinim datoria faţă de Allah", a spus sultanul uneia dintre cele mai bogate ţări din lume, cu resurse imense de hidrocarburi.

Ce este Sharia

Sharia este denumirea unei legislaţii islamice. Acoperă toate aspectele vieţii, de la guvernarea unei ţări sau teritoriu (sfera politică) până la viaţa cea mai intimă a individului, trecând prin viaţa comunităţilor şi organizarea lor (sfera socială). Sharia a fost iniţial unica sursă dreptului tuturor ţărilor arabe şi musulmane. Ulterior, evoluţia istorică, tehnologică şi politică a necesitat introducerea multor legi sau aspecte juridice diferite de sharia, ale cărei prescrieri datează de acum mai bine de un mileniu, fiind adaptate societăţilor şi tehnologiilor de atunci.

Practica şi interpretarea acestei surse însă, diferă considerabil de la o ţară la alta şi este obiectul unor lupte politice crâncene, fie între liberali şi radicali cum este cazul în Tunisia sau în Egipt (liberalii militând pentru o aplicare suplă şi facultativă, radicalii pentru o aplicare strictă şi obligatorie a regulilor şi pedepselor din sharia), fie între suniţi şi şiiţi cum este cazul în Irak sau în Pakistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe