Human Rights Watch acuză Iranul de revenirea la lapidare pentru adulter


Iranul reintroduce lapidarea ca o formă de pedeapsă pentru persoanele condamnate de adulter sau de legături sexuale în afara căsătoriei.
Iranul reintroduce lapidarea ca o formă de pedeapsă pentru persoanele condamnate de adulter sau de legături sexuale în afara căsătoriei. (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)

Consiliul Guardianilor, un organ constituţional neales al Iranului compus din 12 jurişti religioşi care se ocupă de verificarea întregii legislaţii pentru a determina compatibilitatea lor cu Constituţia şi legea islamică, a reintrodus pedeapsa prin lapidare corectând un proiect al noului cod penal iranian. În proiect fusese omisă această lege care acum devine o pedeapsă pentru infracţiunea de adulter explicit, acuză organizaţia non-guvernamentală Human Rights Watch.

Pe 27 aprilie, agenţia de ştiri semi-oficială „Mehr” a raportat că Consiliul Suprem a terminat revizuirea şi corectarea proiectul noului Cod penal şi că legislaţia va intra în curând în vigoare.

Consiliul Suprem a aprobat o versiune anterioară a proiectului noului cod, dar la sfârşitul anului trecut a decis să mai facă anumite modificări înainte de intrarea în vigoare.

Versiunea anterioară propunea eliminarea dispoziţiilor care prevăd lapidarea ca pedeapsă pentru adulter. Cu toate acestea, această versiune ar fi permis în continuare judecătorilor să se refere la surse religioase - inclusiv legea Sharia şi fatwa (edicte religioase), emise de înalţi clerici şiiţi - care ar putea contempla uciderea cu pietre a adulterilor.

Proiectul modificat, identifică în mod explicit, din nou, lapidarea ca o formă de pedeapsă pentru persoanele condamnate de adulter sau de legături sexuale în afara căsătoriei.

Noul cod disciplinează într-un mod articulat cazurile în care o femeie adulteră sau un adulter poate să fie ucis cu pietre, spânzurat sau biciuit.

În conformitate cu articolul 225, în cazul în care instanţa de judecată şi şeful sistemului judiciar declară că "nu este posibilă lapidarea", persoana poate fi condamnată la moarte printr-o altă metodă în cazul în care autorităţile au verificat infracţiunea, pe baza declaraţiilor făcute de martori sau mărturisirea învinuitului.

Codul revizuit prevede, de asemenea, că instanţele judecătoreşti de condamnare a acuzaţilor de adulter, pe baza "cunoaşterii judecătorului" (o doctrină de notorietate vagă şi subiectivă, care permite condamnări în lipsa unor dovezi concrete), pot impune pedeapsa de 100 de lovituri de bici în loc de lapidarea la moarte. Pedeapsa pentru persoanele găsite vinovate de adulter sau de relaţii sexuale în afara căsătoriei, care implică o persoană care nu este căsătorită, este de 100 de lovituri de bici.

În lipsa unor date oficiale, organizaţiile pentru drepturile omului estimează că există cel puţin 10 persoane arestate care pot fi execuaţi prin lapidare pentru adulter. Începând din 1980, aproximativ 70 de persoane au fost condamnate la moarte prin lapidare în Iran. Ultimul caz cunoscut a avut loc în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe