Administraţia Trump cere mai multă apreciere din partea Ucrainei. Denunţă presupuse "insulte" la adresa preşedintelui american

Mike Waltz (John Nacion/Getty Images)
Redacţia
21.02.2025

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Mike Waltz, a declarat că unele remarci recente din Ucraina au fost percepute de administraţia lui Donald Trump drept „insulte” la adresa preşedintelui american.

Waltz a transmis acest lucru în timpul unei şedinţe de informare a Casei Albe din 20 februarie, preluată de European Pravda.

Waltz a fost rugat să comenteze postarea lui Trump în care îl numea pe Zelenski „dictator” şi să clarifice dacă Trump îl consideră pe Zelenski responsabil pentru războiul în curs din Ucraina, în locul lui Vladimir Putin. El nu a răspuns direct la întrebare, dar a spus că „frustrarea lui Trump faţă de preşedintele Zelenski” provine din mai mulţi factori.

„Unul, trebuie să existe o apreciere profundă pentru ceea ce poporul american, contribuabilii şi ceea ce a făcut preşedintele Trump în primul său mandat şi ceea ce am făcut de atunci. Deci, o parte din retorica ce vine de la Kiev şi, sincer, insultele la adresa preşedintelui Trump sunt inacceptabile.”

Waltz a numit refuzul Ucrainei de a semna un acord de investiţii propus privind resursele minerale drept un alt factor care contribuie la frustrarea lui Trump.

„Nu numai că este o securitate pe termen lung pentru Ucraina, nu numai că îi ajutăm să crească portofoliul de investiţii, dar avem o obligaţie faţă de contribuabilul american şi îi ajutăm să recupereze sutele de miliarde care au avut loc. Aşadar, în loc să intrăm în nişte discuţii constructive despre cum ar trebui să fie această înţelegere în viitor, am avut parte de multă retorică în mass-media, care a fost incredibil de nefericită”, a transmis Waltz, citat de European Pravda.

Potrivit rapoartelor din mass-media, administraţia Trump a presat Ucraina să acorde SUA o participaţie de 50% în resursele minerale de pământuri rare ale ţării, pe termen nelimitat, pe baza sistemului de legi din statul american New York. Emisarii americani au presat preşedinţia ucraineană să semneze documentul ca precondiţie pentru o întâlnire cu vicepreşedintele american J.D. Vance la München. Cu toate acestea, preşedintele Zelenski a refuzat să semneze acordul, subliniind că acesta nu conţinea garanţiile de securitate de care Ucraina avea nevoie.

În ultimele zile, refuzul lui Zelenski a condus la unele declaraţii dure din partea lui Trump, care l-a numit în special pe Zelenski „un dictator fără alegeri”.

Rapoartele sugerează că administraţia americană ar putea încerca să ajungă la un acord simplificat cu Ucraina privind minereurile pentru a accelera procesul, termenii detaliaţi urmând să fie discutaţi ulterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor