Administraţia Obama va fi investigată pentru spionarea lui Trump în campania electorală

Fostul preşedinte american Barack Obama.
Fostul preşedinte american Barack Obama. (Alex Wong/Getty Images)

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a lansat oficial o investigaţie pentru a afla dacă au existat motivaţii politice în spatele deciziei fostei administraţii a preşedintelui Barack Obama de a spiona campania prezidenţială a lui Donald Trump.

Adjunctul Procurorului General, Rod Rosenstein, i-a cerut inspectorului general Michael Horowitz de la Departamentul de Justiţie să extindă actuala anchetă asupra abuzurilor de supraveghere comise împotriva reprezentanţilor campaniei lui Trump, inclusiv acuzaţii de infiltrare şi dacă persoanele implicate în astfel activităţi au făcut acel lucru în “scopuri necorespunzătoare”.

“În cazul în care cineva s-a infiltrat sau a supravegheat participanţii într-o campanie prezidenţială în scopuri necorespunzătoare, trebuie să ştim acest lucru şi să luăm măsurile adecvate”, a afirmat Rosenstein într-o declaraţie.

Într-o declaraţie separată, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţie a susţinut că Horowitz va consulta un procuror în cazul în care ies la iveală dovezi privind comiterea vreunei infracţiuni.

Declaraţiile Departamentului de Justiţie (DOJ) au fost făcute la scurt timp după ce preşedintele Donald Trump a cerut duminică lansarea unei investigaţii asupra operaţiunii de spionare a campaniei sale din 2016.

“Pe această cale cer, şi o voi face oficial mâine, ca Departamentul de Justiţie să analizeze dacă FBI/DOJ s-au infiltrat sau supravegheat campania Trump din motive politice şi dacă au fost făcute astfel de cereri de către oameni ai administraţiei Obama!”, a scris Trump pe Twitter.

“Daca FBI sau DOJ s-au infiltrat într-o campanie pentru beneficiul unei alte campanii, acesta este un lucru cu adevărat grav. Doar publicarea sau revizuirea documentelor cerute de Comisia de Informaţii a Camerei (de asemenea, Comisia Judiciară a Senatului) poate oferi răspunsuri concludente!”, potrivit unui alt tweet al liderului de la Casa Albă.

Postarea preşedintelui a fost făcută după ce publicaţiile The New York Times şi The Washington Post au citat surse guvernamentale anonime afirmând că cel puţin un spion FBI s-a întâlnit cu trei membri minori ai campaniei lui Trump. Acei oficiali au dezvăluit publicaţiilor identitatea spionului, în ciuda faptului că DOJ a declarat Congresului SUA că dezvăluirea identităţii spionului va pune în pericol vieţi şi va compromite securitatea naţională.

Dezvăluirea că un spion s-a infiltrat în campania lui Trump este întărită de faptul că FBI a monitorizat comunicaţiile campaniei republicanului utilizând mandate emise conform legii FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) şi prin alte mijloace.