Rusia, Trump, WikiLeaks daţi în judecată de Partidul Democrat pentru subminarea lui Hillary în 2016
alte articole
În litigiu se invocă faptul că, pe lângă Federaţia Rusă, Statul Major al forţelor armate ruse, WikiLeaks şi Guccifer 2.0, oficiali de vârf ai campaniei Trump, inclusiv Donald Trump Jr., Roger Stone, Jared Kushner, Paul Manafort şi alţii, au conspirat cu guvernul rus şi serviciul său de spionaj militar pentru a o submina pe candidata prezidenţială democrată Hillary Clinton şi pentru a-l ajuta pe Trump, hackuind reţeaua de calculatoare a Partidului Democrat şi distribuind materialele furate de acolo.
Preşedintele CND, Tom Perez, a afirmat într-o declaraţie: „În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Rusia a lansat un atac total asupra democraţiei noastre şi a găsit un partener dornic şi activ în campania lui Donald Trump”.
„Acest [atac] a constituit un act de trădare fără precedent: campania unei persoane nominalizate pentru preşedinţia SUA în colaborare cu o putere străină ostilă pentru a-şi îmbunătăţi şansa de a câştiga alegerile”.
În litigiul juridic se susţine că, de fapt, campania de hacking a ruşilor – combinată cu contactele asociaţilor lui Trump cu Rusia şi lăudarea publică a hack-urilor de către campania republicanului – a reprezentat o conspiraţie ilegală în vederea amestecului în alegeri şi care a provocat pagube serioase Partidului Democrat.
Trump a negat în repetate rânduri orice colaborare sau activitate nepotrivită din partea campaniei sale. Săptămâna aceasta, preşedintele american a comentat pe Twitter despre „falsa investigaţie asupra Rusiei în care, apropo, nu a existat nicio o colaborare (excepţie cea a democraţilor)”.
Washington Post a precizat că litigiul adoptă o tactică juridică similară pe care Partidul Democrat a folosit-o în timpul scandalului Watergate.
În 1972, CND a intentat un proces împotriva comitetului de realegere a preşedintelui Richard Nixon, urmărind să obţină despăgubiri în valoare de un milion de dolari pentru pătrunderea ilegală în sediul democraţilor din clădirea Watergate.
Procesul a fost denunţat la acea vreme de procurorul general John Mitchell, care a numit cazul drept o „pură demagogie” din partea CND. Însă acţiunea civilă intentată de fostul preşedinte CND, Lawrence F. O’Brien a reuşit în cele din urmă, campania lui Nixon fiind nevoită să plătească democraţilor 750.000 de dolari. Înţelegerea a fost încheiată în 1974, în aceeaşi zi în care a demisionat Nixon.
Procesul intentat vineri urmăreşte compensaţii în valoare de milioane de dolari pentru a acoperi pagube pe care CND susţine că le-a suferit din cauza hack-urilor. CND a afirmat că atacurile cibernetice i-au subminat abilitatea de a comunica cu alegătorii, de a colecta donaţii şi de a opera eficient, în condiţiile în care se pare că angajaţii săi ar fi fost hărţuiţi personal şi, în unele cazuri, ar fi fost ameninţaţi cu moartea.
Investigatori ai Senatului american şi procurori ai procurorului special Robert Mueller încă cercetează dacă asociaţi ai lui Trump au colaborat cu ruşii. Luna trecută, republicanii din Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor au precizat că nu au găsit nicio dovadă că Trump şi asociaţii săi au colaborat cu oficiali ruşi pentru a manipula alegerile din 2016 sau că Moscova a urmărit să îl ajute pe miliardarul republican – o concluzie de altfel respinsă de democraţii aceleiaşi Comisii.
Bloomberg a relatat joi că adjunctul Procurorului General, Rod Rosenstein, i-a comunicat lui Trump că el nu este ţinta anchetei lui Mueller.