Trump promite protecţii “puternice” pentru o Coree de Nord denuclearizată

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Donald Trump a afirmat că nu va urmări “modelul libian” pentru a forţa Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare. Sugestia făcută de consilierul prezidenţial american pentru securitate naţională cu privire la o astfel de politică a forţat Phenianul să ameninţe cu anularea unei întâlniri cu Trump.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că Phenianul va obţine măsuri de protecţie “foarte puternice” dacă va renunţa la armele nucleare.

Trump a afirmat că acordul pe care îl urmăreşte îl va proteja pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit Deutsche Welle. “El va fi acolo, el îşi va conduce ţara, ţara sa va fi foarte bogată”.

De asemenea, Trump a insistat că nu urmăreşte aşa-numitul “model libian” pentru a forţa Coreea de Nord să accepte denuclearizarea, distanţându-se de comentariile făcute de consilierul pentru securitate naţională John Bolton.

Comentariile lui Bolton despre cum ar trebui să urmeze Phenianul exemplul stabilit în discuţiile cu Libia cu privire la dezarmarea nucleară au aruncat unele îndoieli privind summitul dintre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi Domald Trump, care a fost programat să aibă loc în Singapore în 12 iunie. Coreea de Nord a afirmat că ar putea renunţa la întâlnire dacă SUA continuă să îi ceară renunţarea unilaterală la armele sale nucleare.

“Modelul libian a fost un model mult mai diferit. Am decimat acea ţară”, a declarat Trump, adăugând că modelul din Libia va fi luat în considerare doar în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu regimul comunist nord-coreean.

“Nu putem permite acelei ţări să aibă arme nucleare. Pur şi simplu nu putem”, a mai precizat liderul american.

Trump a reiterat că, din informaţiile pe care le are la dispoziţie, întâlnirea cu liderul nord-coreean va avea loc, precizând că oficialii nord-coreeni discută despre detaliile logistice ale întâlnirii “ca şi cum nu s-a întâmplat nimic”.

De asemenea, tot în cursul zilei de joi, Coreea de Nord a ameninţat că nu se va întoarce la discuţiile cu Coreea de Sud decât atunci când aceasta îi va îndeplini toate cerinţele. Phenianul şi-a criticat rivalul sudic pentru exerciţiile militare continue americano-sud-coreene, declarând că guvernul din Seul este “ignorant şi incompetent”.

Comentariile au fost făcute la o zi după ce Coreea de Nord a anulat o întâlnire de nivel înalt cu Sudul din cauza exerciţiilor militare.

La rândul ei, SUA a afirmat că nu plănuieşte să reducă nivelul exerciţiilor militare continue cu Coreea de Sud.

Dana White, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a declarat că programul actualului exerciţiu militar nu s-a schimbat.

Exerciţiul “are o natură defensivă şi anvergura sa nu s-a schimbat. ... Este vorba despre protejarea alianţei”, a precizat Dana White.

Exerciţiul militar americano-sud-coreean Max Thunder a început luni şi se va finaliza în 25 mai.