Trump îi dă ultimatum lui Merkel: renunţaţi la gazoductul rusesc sau va începe războiul comercial

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Cu două luni în urmă, a devenit clar cât de important este pentru SUA eşecul proiectului gazoductului rusesc Nord Stream 2, la acea vreme Departamentul de Stat american avertizând corporaţiile europene că s-ar putea confrunta cu penalităţi şi sancţiuni dacă participă la construirea acestuia, deoarece proiectul “subminează securitatea energetică în Europa”.

“După cum ştiu mulţi, ne opunem proiectului Nord Stream 2, guvernul american se opune”, declara Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, la o conferinţă de presă organizată la sfârşitul lunii martie, adăugând că “proiectul va submina securitatea energetică şi stabilitatea generală a Europei. Proiectul va oferi Rusiei un alt instrument pentru a pune presiune pe ţările europene, în special ţări precum Ucraina”.

Referitor la Ucraina, conform rapoartelor media din 2014, la scurt timp după ce Departamentul de Stat al SUA a susţinut evenimentele din Kiev care au dus la înlăturarea preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden s-a alăturat comitetului director al Burisma, cea mai mare companie de petrol şi gaz din Ucraina, susţine site-ul de ştiri Zero Hedge.

Nauert a mai afirmat în luna martie că Washingtonul ar putea aplica măsuri împotriva participanţilor la proiectul Nord Stream 2 – măsuri ce ar putea fi implementate conform legii privind Combaterea Adversarilor Americii prin Sancţiuni (CAATSA).

Iar acum, legea CAATSA este vizată din nou: după ce Europa a precizat că va sfida în mod deschis sancţiunile impuse de administraţia preşedintelui Donald Trump Iranului, Wall Street Journal a susţinut că liderul american i-a transmis cancelarului german Angela Merkel că, dacă doreşte să evite un război comercial trans-Atlantic, preţul va fi retragerea din proiectul Nord Stream 2, potrivit unor surse germane, americane şi europene.

Oficiali au afirmat că Trump i-a spus lui Merkel în luna aprilie că Germania ar trebui să renunţe să sprijine Nord Stream 2, un gazoduct care va aduce gaz direct din Rusia în Europa prin Marea Baltică. În schimbul retragerii sprijinului german pentru acest proiect, SUA ar urma să înceapă discuţii cu Uniunea Europeană pentru un nou acord comercial.

O lungă perioadă de timp au existat suspiciuni că Trump va depune eforturi să anuleze proiectul Nord Stream 2, pentru ca exportatorii americani de gaz natural să obţină o parte din piaţa europeană, şi, astfel, ultimatumul adresat lui Merkel nu este o surpriză.

“Presiunea Casei Albe reflectă tacticile sale dure asupra comerţului, tactici care au contribuit la amplificarea tensiunilor dintre Europa şi SUA şi au amplificat temerile în Germania dependentă de exporturi cu privire la un schimb de tarife punitive ce i-ar putea învălui industria de automobile”.

Proiectul Nord Stream 2 a fost demarat în 2015 ca o colaborare între compania rusă Gazprom şi parteneri europeni, inclusiv compania germană Uniper, compania austriacă OMV, compania franceză Engie, compania germană Wintershall şi multinaţionala britanico-olandeză Royal Dutch Shell. Gazoductul ar urma să lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltică – dublând capacitatea gazoductului existent. Prin urmare, gazoductul este important pentru necesarul de energie al Europei în viitor.

Nord Stream 2 este cea de-a doua fază a unui gazoduct existent care deja livrează o cantitate mai mică de gaz din Rusia spre Germania. Construirea celei de-a doua faze a început în această săptămână în Germania, după ce investitorii au alocat 5 miliarde de euro pentru acest proiect.