Aderarea la Schengen: Corlăţean răspunde declaraţiilor ministrului de Interne francez

Titus Corlăţeanm ministru MAE (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.09.2013

Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a declarat joi la Radio France Internationale (RFI), ca are rezerve în ceea ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, adăugând că este îngrijorat de o posibilă "explozie" a infracţionalităţii în Franţa, cauzată de grupuri din zona Balcanilor. Ministrul a evidenţiat că nu au fost luate încă măsuri corespunzătoare pentru garantarea securităţii cetăţenilor francezi, în cazul unei extinderi a spaţiului Schengen.

În ceea ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, Manuel Valls a precizat că "în acest moment nu există nicio decizie cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen".

"În calitate de ministru de Interne, membru al consiliului de miniştri de Interne ai Uniunii Europene, sunt, evident, mai mult decât rezervat la deschiderea frontierelor (Schengen - n.r.) în acest moment, în condiţiile în care Bulgaria şi România nu au îndeplinit o serie de condiţii", a declarat Valls, adăugând că intrarea în Schengen "nu este pe ordinea de zi şi vă spun foarte clar. Nu acum, nu la 1 ianuarie, atâta timp cât nu sunt luate măsuri pentru a asigura securitatea altor ţări şi cetăţenilor acestora".

Cum răspunde ministrul de Externe român

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, şi-a exprimat punctul de vedere referitor la declaraţiile lui Valls: ”Pot ca om politic să înţeleg dinamica şi sensibilitatea unor dezbateri politice interne la nivel naţional în Franţa şi astfel de declaraţii precum cea a ministrului de Interne francez apar. Nu reprezintă chiar o surpriză, pe de altă parte ceea ce este mai important este decizia la nivelul statului şi această decizie este confirmată prin semnarea unui document oficial de către premierul francez şi prin declaraţiile publice oficiale ale premierului francez şi noi contăm pe sprijinul Franţei, aşa cum de altfel avem o înţelegere la care am ajuns în relaţia bilaterală”.

”Chiar înainte să apucăm să cerem anumite explicaţii, pe canal diplomatic am primit lămuriri şi ele de fapt confirmă poziţia Franţei, o poziţie oficială a statului francez astfel cum a fost confirmată pe de o parte prin Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa şi prin foaia de parcurs cu măsuri concrete de implementare a parteneriatului stategic. Foaia de parcurs a fost semnată de primii miniştri ai României şi ai Franţei la Paris în cursul vizitei oficiale întreprinse de domnul Victor Ponta. În acea foaie de parcurs sprijinul pentru eforturile României la Spaţiul Schengen este trecut explicit într-un document oficial semnat de doi prim-miniştri.

În egală măsură pentru noi a contat în această relaţie româno-franceză care cunoaşte o perioadă foarte bună din punct de vedere politic, economic, cultural al cooperării internaţionale. Pentru noi a fost foarte importantă declaraţia oficială a primului ministru francez în cadrul vizitei pe care întreprins-o acum câteva luni la Bucureşti şi care a spus-o foarte clar: sprijinul Franţei pentru aderare este posibil în doi paşi, în două trepte”, a declarat Titus Corlăţean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor