Băsescu îi dă lecţii despre lege premierului român

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu declină cererea pe care i-a adresat-o premierului Victor Ponta, de a demara procedurile de retragere a Ordinului Naţional "Steaua României" acordat lui Tokes Laszlo. Preşedintele Băsescu îi atrage atenţia premierului Ponta că a da curs unei astfel de solicitări ar fi sinonim cu a încălca legea, a informat vineri purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

Premierul Victor Ponta i-a transmis joi, şefului statului, o scrisoare în care preciza că "nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României" şi îi cerea preşedintelui ca în baza "atribuţiilor constituţionale" pe care le deţine, să decidă asupra oportunităţii retragerii retragerii Ordinului Steaua României pe care statul român i l-a acordat lui Laszlo Tokes în 2009.

Ca răspuns la solicitarea lui Ponta, preşedinţia a remis un comunicat din care reiese că, în baza legii, premierul nu are nici un temei legal să facă o astfel de cerere iar preşedintele nu poate da curs solicitării de a ridica decoraţia lui Tokes decât dacă ar ignora legea şi el.

"(1) - domnul Tokes Laszlo a fost decorat de preşedintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989; - (2) - în temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea consiliilor de onoare ale ordinelor naţionale «Steaua României», «Serviciul Credincios» şi «Pentru Merit», «cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte pe care le consideră dezonorante comise de alţi cavaleri ai respectivului ordin şi care aduc prejudicii morale şi ating demnitatea şi onoarea Ordinului»; menţionăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Naţional «Steaua României», deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanşarea procedurii de retragere a acestei decoraţii", se arată în comunicat.

Steaua României, precizează preşedintele pentru VV (Victor Viorel) Ponta, se poate pierde/ridica doar în două situaţii, Laszlo Tokes neregăsindu-se în nici una dintre ele:

"(3) - în temeiul Articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, «calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a. - condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsă privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului»; - (4) - în temeiul HG nr. 1511/2005 la primirea sesizării unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligaţia să convoace Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României»; hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României», motivată, se comunică, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decoraţiei sau de respingere a sesizării, după caz (conform Art. 6 Alin. 2 din HG nr. 1511/2005), iar Cancelaria Ordinelor, în baza hotărârii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României», după caz, înaintează preşedintelui României, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decoraţiei", se arată în comunicat.

În concluzie, Traian Băsescu "ia notă de solicitarea premierului, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii."

"(5) - preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ia notă de iniţiativa prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii;"

Singura soluţie de retragere a Ordinului Naţional «Steaua României» - în grad de Cavaler acordat domnului Tokes Laszlo, se precizează în comunicat, " -este cea prevăzută în HG 1511/2005, şi anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României»;

Preşedintele mai informează "că Ordinul Naţional «Steaua României» are 1.311 membri şi că, până în prezent, niciunul dintre membri nu a făcut, conform legii, solicitarea de retragere a decoraţiei acordată domnului Tokes Laszlo

În comunicat se mai precizează că "solicitarea nu trebuie adresată preşedintelui României, ci Cancelariei Ordinelor, conform legii"

Traian Băsescu consideră necesar ca, "ori de câte ori există atitudini publice la un nivel instituţional atât de înalt, acestea să fie în deplin acord cu legea", se mai arată în comunicat.

Astfel, Victor Viorel Ponta, care declara duminică, la Antena 3 că: "Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decoraţii şi îl asigur că voi contrasemna şi pentru retragerea decoraţiei domnului Tokes", nu va avea ce contra-semna.

Mărul discordiei - extremismul maghiar

Disputa premier-preşedinte a fost cauzată de declaraţiile extremist naţionaliste făcute de Laszlo Tokes pe 27 iulie 2013. Într-un discurs adresat la Tuşnad premierul Ungariei Viktor Orban, invitat de onoare la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos" , Tokes declara: "Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tuşnad, adică zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară. Dacă sunteţi de acord, aş vrea să mai spun că suntem într-o locaţie din Ţinutul Secuiesc autonom" şi îi cerea lui Viktor Orban că, împreună, cu guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", pentru a oferi "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Declaraţiile europarlamentarului Tokes au fost unanim considerate de clasa politică românească drept extremiste şi ca un atac la adresa României, stat unitar şi suveran iar pentru premier au fost un bun prilej de a lansa un nou atac anti-prezidenţial.

Pe 31 iulie, Ponta i se adresa Ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean:

“Sunt declaraţii nu doar iresponsabile, din punctul meu de vedere, ci şi penale făcute de domnul Tokes şi de alţi domni pe acolo. Regret faptul că nu avem un preşedinte al României care să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când este atacată integritatea teritorială şi independenţa statului român. Vă rog să o faceţi dumneavoastră, preşedintele ţării are alte ocupaţii în această perioadă! Vă rog să luaţi poziţie oficială, să informaţi instituţiile europene atunci când europarlamentari sau oficiali ai altui stat fac declaraţii şi propun lucruri împotriva intereselor noastre naţionale şi europene. Repet, dacă aveam un preşedinte, asta trebuia să facă preşedintele, dar neavând preşedinte al României, vă rog sa îl supliniţi dumneavoastră”.

Scrisoarea deschisă a premierului către preşedinte a fost următorul pas "logic" de somare a lui Băsescu să îşi în serios rolul de preşedinte. Demersul lui VV Ponta a eşuat însă, pe lipsă de temei legal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne