Acvilele recrutate pentru a lupta împotriva dronelor teroriştilor (video)

Acvila, o pasăre de pradă maiestoasă cunoscută încă din antichitate, adoptată pe vremuri ca emblemă, astăzi este un aliat în vânătoarea de drone.
Împotriva acvilelor dronele nu au nici o şansă (Captură web)
Mioara Stoica
13.02.2016

Acvila de munte (Aquila chrysaetos) este una dintre păsările de pradă cele mai cunoscute şi mai răspândite pe pământ, cunoscută pentru puterea şi agilitatea sa. În Antichitate, acvila de munte era un simbol de valoare şi putere datorită forţei ei, mărimii şi inaccesibilităţii cuibului său. În mitologia greacă şi romană s-a transformat timpuriu în unul dintre simbolurile lui Zeus/Jupiter, regele zeilor. În vechea Romă s-a convertit repede dintr-un simbol religios în unul militar şi politic, ca emblemă a imperiului.

Acvila de munte vânează din aer, iar pentru a reuşi este echipată cu dotări tipice pasărilor răpitoare: picioare puternice terminate cu gheare bine dezvoltate, cioc încovoiat, multă forţă, viteză şi o percepţie vizuală ageră pentru a localiza prada la sute de metri distanţă. Prăzile pe care le poate prinde sunt de toate mărimile: şoareci, iepuri, marmote, păsări terestre şi zburătoare, vulpi, pisici, chiar iezi sau exemplare bătrâne sau bolnave de capre sălbatice, cerbi, mistreţi, lupi. Iar acum dronele.

Da, chiar dronele. Poliţia din Olanda se gândeşte serios să recruteze aceste excepţionale păsări răpitoare pentru a contracara fenomenul tot mai mare al dronelor. Aceste dispozitive, care la prima vedere pot fi considerate un joc distractiv pentru copii, sunt folosite acum pentru a face fotografii aeriene, sau pentru a filma de la înălţimi mari. Şi atunci, de ce sunt socotite atât de dăunătoare de către poliţie, încât să devină un caz naţional? Au revenit în centrul atenţiei datorită recentelor mişcări teroriste care au ridicat nivelul de alertă în toată Europa. Dronele, de fapt, pot fi folosite drept mijloc de transport pentru arme de foc sau arme biologice. De aceea, poliţia încearcă să monitorizeze mai bine fenomenul.

Împotriva acvilelor dronele nu au nicio şansă

Viteza şi greutatea mică a păsărilor hi-tech poate fi contracarată cu ajutorul acvilelor. Guard from Above, o companie de securitate daneză, antrenează maiestuoasele păsări în vânătoarea de drone controlate de la distanţă. Dar în cazul ăsta, toate dronele vor fi distruse? Nu, acvilele le vor recunoaşte pe cele potenţial periculoase sau prea invazive.

De fapt, compania colaborează cu poliţia olandeză pentru dezvoltarea acestui proiect. „Este o soluţie low-tech la o problemă de înaltă tehnologie”, a declarat Sjoerd Hoogendoorn de la Guard from Above.

Este uimitor cum o jucărie simplă îşi poate schimba funcţia în mâinile teroriştilor sau a minţilor criminale, dar este pur şi simplu uimitor cum putem găsi soluţii la această problemă recurgând la natura spectaculoasă a animalelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor