Actriţa Laura Vasiliu: o întruchipare a eleganţei şi sensibilităţii artistice

Astăzi, pe 25 ianuarie, actriţa Laura Vasiliu, lucrând actualmente la Teatrul Nottara, sărbătoreşte 39 de ani.
Actriţa Laura Vasiliu în spectacolul "Un pic prea intim" la Teatrul  Nottara. (Foto: Teatrul Nottara)
Daniel Magdalen
25.01.2015

Astăzi, pe 25 ianuarie, actriţa Laura Vasiliu, care evoluează actualmente pe scena Teatrului Nottara, sărbătoreşte 39 de ani. Absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC, la secţiunea Actorie, artista şi-a continuat studiile, obţinând titlul de Master în Arta Actorului.

În palmaresul său se numără roluri feminine, delicate, prin excelenţă, interpretate de actriţa Laura Vasiliu în reprezentaţii ale pieselor Romeo si Julieta de William Shakespeare, Leonce şi Lena de Georg Buchner, Domnişoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, sau Turandot de Carlo Goldoni. În aceasta din urmă piesă, al cărei rol titular i-a revenit artistei, ea şi-a putut etala eleganţa, frumuseţea şi rafinamentul, imperative naturale pentru întruchiparea unui asemenea personaj cum este prinţesa din China antică, imperială.

Regizorii alături de care actriţa a debutat în cariera ei cinematografică au fost Silviu Jicman, Dan Piţa şi Nicolae Mărgineanu, în filmele “Căsătoria imposibilă”, “Detectiv fără voie”, respectiv, “Binecuvântată fii, închisoare!”. De asemenea, ea a jucat în filme ale televiziunii franceze M6, cum ar fi “Corps et âmes” în regia lui Laurent Carceles şi “Ariane Ferry” regizat de Gerard Cuq şi Silvie Aime.

Actriţa Laura Vasiliu şi-a dobândit celebritatea binemeritată odată cu producţia “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, care a câştigat în 2007 premiul Palme d'Or la Cannes şi premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Stockholm. Rolul pe care l-a interpretat în acest film a fost cel al Găbiţei, care i-a adus premiul pentru cea mai bună actriţă, pe care l-a împărtăşit cu Ana Maria Marinca, la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, din partea Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film FIPRESCI. În plus, doamna Vasiliu deţine şi premiul Gopo pentru Cel mai bun rol secundar feminin, oferit de către Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Datorită succesului său fulminant în filmul regizat de Cristian Mungiu, actriţei i-a fost oferit rolul protagonistei filmului irlandez “Milo”, cu regia semnată de Roel şi Berend Borshma, după care a colaborat în producţia “Il resto della note” cu regizorul Francesco Munzi.

La Teatrul Nottara, publicul o poate urmări pe actriţa Laura Vasiliu jucând în piesa “Un pic prea intim” în regia lui Cristi Juncu şi în spectacolul “Roman teatral” realizat de Vlad Massaci.

Rolurile pe care această talentată şi elegantă artistă le-a jucat nu i-au oferit numai o permanentă perfecţionare în planul performanţei interpretative, ci i-au modelat şi, uneori, chiar i-au luminat universul interior, iar dramaturgul cu cea mai mare înrâurire asupra temperamentului şi personei sale artistice a fost şi este un autor central al canonului literar. Bineînţeles, este vorba de însuşi William Shakespeare. “Eu nu am preferinţă pentru personaje, ci pentru autori, iar preferatul meu din toate timpurile este Shakespeare”, mărturiseşte actriţa.

Cu prilejul aniversării sale, îi dorim doamnei Laura Vasiliu un călduros 'La mulţi ani!' şi o continuare a performanţelor sale artistice pline de rafinament, frumuseţe şi sensibilitate pe scenele teatrelor dramatice, spre încântarea audienţelor dornice de a-şi lărgi orizontul cultural.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor