Filmul ''Aferim'' al lui Radu Jude, în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin

Aferim
Aferim (Facebook)

Filmul românesc ''Aferim'', în regia lui Radu Jude, este selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin, care se desfăşoară în perioada 5-15 februarie. O altă peliculă românească, "De ce eu?", regizată de Tudor Giurgiu, va participa la secţiunea Panorama a festivalului de film din capitala Germaniei.

Filmul ''Aferim'' va fi prezent în competiţie alături de producţii precum "Queen of Desert" (regia Werner Herzog), "Taxi''(regia Jafar Panahi), "Knight of Cup" (regia Terrence Malick), "Eisenstein în Guanajuato" (regia Peter Greenaway").

''Aferim'' este o coproducţie România-Bulgaria-Cehia, intrând în categoria filmelor istorice întrucât acţiunea are loc în Ţara Românească, la începutul secolului al XIX-lea. Subiectul filmului prezintă situaţiile prin care trece un zapciu, însoţit de fiul său, care caută un rob fugar.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, iar interpreţii rolurilor sunt actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache şi Alexandru Bindea.

Regizorul Radu Jude a câştigat numeroase premii pentru filmele sale, iar cel de-al doilea lungmetraj al său, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială chiar la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în 2012.

Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a avut loc acum doi ani, când "Poziţia copilului" în regia lui Călin Peter Netzer a câştigat trofeul Ursul de Aur.

Radu Jude a regizat scurtmetrajele "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", producţii care au câştigat numeroase premii.

Primul film de lungmetraj al lui Jude, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST Internaţional Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Filmul "Toată lumea din familia noastră" al lui Radu Jude a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în România în luna aprilie 2012. Acest film a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d'Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Namur, Marele Premiu la cineast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alături de Premiul Publicului la B-EST IFF.