Cristian Mungiu, printre favoriţi la Cannes

Actriţa Jane Fonda prezintă Palm d'Or pe 27 mai 2007 în timp ce regizorul român Cristian Mungiu ţine un discurs după ce a câştigat premiul Palm d'Or pentru filmul său "4 Luni, 3 Saptamini si 2 Zile"
Actriţa Jane Fonda prezintă Palm d'Or pe 27 mai 2007 în timp ce regizorul român Cristian Mungiu ţine un discurs după ce a câştigat premiul Palm d'Or pentru filmul său "4 Luni, 3 Saptamini si 2 Zile" (FRANCOIS GUILLOT / AFP / Getty Images)

Austriacul Michael Haneke şi românul Cristian Mungiu se numără printre cineaştii care au şansa de a pleca cu un Palme d'Or de la gala de premiere a Festivalului de la Cannes de duminică seară.

Festivalul de la Cannes a oferit anul acesta spectatorilor ocazia de a se îndrăgosti de filme, de a le urî pe unele şi de a râde pur si simplu de altele. Spre deosebire de alte ediţii ale evenimentului de pe Croazetă, peliculele favorite au avut proiecţii spre finalul festivalului, remarcă Reuters, citată de Mediafax.

Cel mai prestigios festival de film din lume se încheie duminică, ziua în care va fi anunţat câştigătorul Palme d'Or, în cadrul unei gale. "În timp ce 4.000 de reporteri şi critici obosiţi îşi fac bagajele să se întoarcă acasă, discuţiile se învârtesc în jurul întrebării «Care dintre cele 22 de filme din competiţia principală va primi un premiu?»", scrie Reuters.

Austriacul Michael Haneke, considerat unul dintre cei mai mari regizori europeni, a impresionat publicul cu "Amour", o poveste despre iubirea matură dintre o femeie pe moarte şi soţul ei, care încearcă să facă faţă bolii acesteia.

Reuters mai remarcă faptul că "După dealuri" de Cristian Mungiu este "o altă ilustrare fără cusur a suferinţei umane" şi îl pune pe acesta în fruntea plutonului de favoriţi la Palme d'Or.

Fiecare dintre cele două filme ar fi un câştigător iubit de public şi critici, dar faptul că atât Haneke, cât şi Mungiu mai are în palmares un Palme d'Or ar putea influenţa juriul, apreciază Reuters.

Printre producţiile din Statele Unite care ar fi printre favorite se numără "Killing Them Softly", cu Brad Pitt în rol principal, şi "Moonrise Kingdom", de Wes Anderson. Acestea se alătură filmelor "The Angels' Share" de Ken Loach, "Rust and Bone" de Jacques Audiard şi celei mai noi producţii semnate de Alain Resnais, "You Ain't Seen Nothin' Yet!".

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară între 16 şi 27 mai.