Un grup de parlamentari vrea să interzică extracţia gazelor de şist prin fracturare hidraulică

Epoch Times România
06.03.2012

Un grup de 10 deputaţi şi senatori a iniţiat un proiect de lege prin care este interzisă extragerea de hidrocarburi lichide şi gazoase prin fracturare hidraulică, procedeu folosit în special pentru exploatarea gazelor neconvenţionale, din şisturi bituminoase.

Proiectul de lege prevede că "explorarea şi exploatarea de hidrocarburi lichide sau gazoase prin foraje urmare de fracturarea (fisurarea) hidraulică a rocilor sunt interzise pe teritoriul naţional al României, inclusiv pe platforma continentală a României".

De asemenea, proiectul de act normativ prevede ca toţi titularii de acorduri petroliere care vizează astfel de hidrocarburi să precizeze, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, metodele prin care vor realiza explorarea şi exploatarea. Autoritatea competentă, adică Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, va publica aceste rapoartele în Monitorul Oficial în termen de 30 de zile.

Cei care nu respectă aceste prevederi vor fi pedepsiţi cu trei ani de închisoare şi o amendă de 500 de milioane de lei.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că metoda de explorare şi extracţie prin fractuare hidraulică s-a dovedit periculoasă pentru mediu şi a fost interzisă în mai multe ţări, printre care Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, precum şi în 18 state din SUA.

Propunerea legislativă a fost prezentată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor la data de 27 februarie şi a fost înaintată la Senat în aceeaşi zi.

În România, trei firme deţin deja licenţe petroliere în perimetre unde şi-au exprimat intenţia de a căuta gaze neconvenţionale. Este vorba despre gigantul american Chevron, de ungurii de la MOL şi de o altă firmă, Avere Energy.

Mai multe companii şi-au exprimat interesul de a extrage gaze de şist în ţara noastră, printre care Petrom, Romgaz şi Sterling Resources.

În America de Nord, extracţia de gaze de şist (shale gas) a luat amploare în ultimii ani, iar Statele Unite deja îşi asigură o cincime din consumul de gaze din astfel de resurse.

În Europa, însă, explorarea de gaze neconvenţionale este la început şi există doar câteva licenţe de explorare în Polonia.

Comisia Europeană şi-a propus să realizeze un studiu de impact asupra mediului a tehnologiei folosite pentru extracţia gazelor de şist. Rezultatele studiului vor sta la baza unei propuneri de directivă europeană pentru acest sector.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor