Acord ruso-ungar în domeniul nuclear: 'Colonizare energetică' a Ungariei?

Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin. (YURI KOCHETKOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2014

Presa de opoziţie din Ungaria atenţionează în legătură cu o 'colonizare energetică' a Ungariei, după ce premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin au semnat un acord în vederea construirii a două noi reactoare nucleare la Paks, informează Courrier International.

Să reţinem această dată: 14 ianuarie 2014. În această zi s-a stabilit, definitiv şi empiric, că Ungaria nu este o democraţie în sensul european al acestui termen. Altfel, ar fi fost de neimaginat să fie luată o asemenea decizie care angajează destinul ţării pe mai multe decenii, cum este cea care prevede consolidarea centralei nucleare de la Paks (la 110 kilometri de Budapesta) prin două noi reactoare, fără dezbatere publică, fără o consultare a experţilor şi fără niciun un studiu anterior, ci doar dintr-o voinţă personală, subliniază cotidianul ungar Nepszabadsag.

Viktor Orban este expert în materie, de când a cumpărat avioane Gripen din Suedia, în septembrie 2001, când a făcut exact la fel. Se ignoră până în prezent ce s-a întâmplat atunci în culise, însă afacerea mirosea a corupţie. Cea din prezent este de un alt calibru, atât prin preţul ei, cât şi prin efectele pe care le presupune. Este vorba de fapt de a decide nu ce fel de avioane de vânătoare să zboare deasupra cetăţenilor ungari, ci asupra modului de alimentare energetică a Ungariei pentru decenii întregi, atenţionează cotidianul ungar menţionat, preluat de Courrier International.

Societatea ungară trebuie pur şi simplu să accepte realitatea, în timp ce decizia este una opacă. Ungurii trebuie să-l creadă pe Viktor Orban, care afirmă că, pentru a fi alimentată cu energie, Ungaria are nevoie de două noi reactoare nucleare şi că cea mai bună soluţie este ca acestea să fie construite de (agenţia nucleară rusă) Rosatom, cu ajutorul unui credit din partea Rusiei, rambursabil în 30 de ani.

Premierul Viktor Orban a 'repurtat o asemenea victorie' în lupta pentru independenţa energetică a Ungariei, încât, de acum încolo, ungurii vor fi dependenţi mai mult ca niciodată de gazul şi de energia nucleară ruse. După virajul Ucrainei spre Rusia, la sfârşitul lui noiembrie, Uniunea Europeană (UE) înregistrează acum o nouă înfrângere. La 25 de ani după prăbuşirea comunismului, Viktor Orban crede că Ungaria este mai securizată 'stând pe genunchii ursului rus'. Cine ar fi putut să creadă acest lucru? Arr fi crezut acest lucru însuşi Orban în urmă cu 25 de ani? - se întreabă Nepszabadsag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor