ACL începe execuţia aleşilor locali care au plecat la PLR, partid neînregistrat oficial

Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu
Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Aleşii locali din ACL care au plecat la PLR pentru a beneficia de prevederile ordonanţei traseismului riscă să îşi piardă mandatele. Cum partidul lui Călin Popescu Tăriceanu nu este înregistrat oficial, ACL a profitat de acest obstacol procedural şi a demarat înlocuirea din funcţii a traseiştilor, relatează Digi24.

Aproximativ 60 de primari şi-au depus adeziuni la PLR şi alţi patru s-au declarat independenţi însă susţin formaţiunea lui Tăricenau. Acestora li se alătură un preşedinte şi doi vicepreşedinţi de consiliu judeţean, 34 de viceprimari şi circa 600-700 consilieri locali, municipali şi judeţeni.

Cei mai mulţi dintre aleşii locali care au trecut la PLR au venit de la ACL. Doar un număr mic dintre aceştia provin de la PPDD-ul lui Dan Diaconescu. ACL a trecut la pedepsirea aleşilor migratori şi a demarat invalidarea mandatelor acestora.

Spre exemplu, Consiliul Local al Primăriei Zalău a invalidat mandatele a doi consilieri liberali ce s-au transferat la PLR.

"Este o acţiune ilegală de răzbunare politică, deoarece eu şi colega mea ne-am alăturat grupului domnului Tăriceanu", a acuzat Raul Dragoş, fost consilier local Zalău.

Primarul liberal al municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, este însă de altă părere: "Şi-au transmis adeziunea către un partid care încă nu există din punct de vedere juridic, spre partidul liberal-reformator. Conform hotărârilor de consiliu, vorbim de două persoane, ele îşi pierd calitatea de consilieri locali".

Mesajul lui Iohannis către aleşii locali care au luat drumul PLR a fost cât se poate de clar: "Sunt în ilegalitate, pur si simplu".

La rândul lor, foştii liberali care au plecat la PLR ameninţă cu judecata şi îi transmit lui Klaus Iohannis c[ şi el se află într-o situaţie similară.

"Toţi aleşii locali care au venit la PLR sunt în absolută legalitate. Dânşii s-au înscris într-un partid aflat la poziţia 58 în registrul partidelor politice care este în procedura de schimbare a denumirii... ceva asemănător între situaţia PLR şi cea a PNL şi anume, Klaus Iohannis candidează sub sigla ACL din exact acelaşi motiv", a explicat vicepreşedinte PLR Andrei Gerea.

"Situaţia juridică a partidului este cunoscută şi de ei şi de toată lumea. Partidul Liberal Reformator este vechiul Partid Naţional al Mediului care şi-a schimbat numele. Conform articolului 26 din legea partidelor dacă a fost notificat Tribunalul Bucureşti, partidul poate folosi modificările aduse statutului, inclusiv noul nume. Ce le oferă PLR în continuare este asistenţa juridică de care au nevoie în instanţele de judecată pentru a-şi păstra mandatele", a precizat Mirel Talos, preşedintele PLR Sălaj.

Potrivit Digi24, ACL a pierdut circa 400 de edili din cei 1.400 pe care îi avea înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei traseismului. Principalul beneficiar al ordonanţei a fost PSD care a acaparat aproximativ 52% dintre toţi primarii din România, crescând numărul primarilor PSD cu 42%. Mai mult decât atât, dacă adăugăm aleşii locali care au trecut la UNPR-PC-PLR, prezidenţiabilul PSD Victor Ponta are acum susţinerea a nu mai puţin de 55% din primari.